„Ако ме видиш, плачи” – скривено упозорење, „хидролошка загонетка” на камењу из прошлости (ВИДЕО)

Интензивна суша исушује речна корита широм Европе, откривајући камење настало пре неколико векова и будуће генерације упозорава на тешка времена која су пред нама. Суша открива „камење глади“ у реци Елби која се историјски користила за предвиђање глади.

камење глади
Датуми ниског водостаја урезани су на „камен глади“ у кориту реке Елбе у Немачкој

Како се наводи у чланку Мајами Хералда, вековима старе камене громаде познате као „камење глади”, поново су се појавиле у неким рекама Европе звог велике суше.

На обалама реке Елбе која извире у Чешкој и тече кроз Немачку, појавила се стена са интересантним натписом. На стени је упозорење на немачком језику, „ако ме видиш, заплачи“, а написано је 1616. године.

Још 2013. године, тим чешких истраживача, написао је да се на овим каменим громадама, које вода обликује годинама, налазе иницијали аутора који су тешко уочљиви. Закључак студије је да основни натписи упозоравају на последице суше.

„Она је донела лошу жетву, недостатак хране, високе цене и глад за сиромашне људе”, написали су истраживачи.

„Пре 1900. године на камену су обележене следеће суше: 1417, 1616, 1707, 1746, 1790, 1800, 1811, 1830, 1842, 1868, 1892. и 1893. године.

Ове „хидролошке знаменитости“ су последњи пут испливале на површину током суше 2018. године.

Али суша коју Европа тренутно доживљава могла би бити најгора у последњих 500 година, каже Андреа Торети, виши истраживач у Заједничком истраживачком центру Европске комисије.

На конференцији за новинаре 9. августа, Торети је истакао да ниједан други догађај у протеклих 500 година није био „сличан суши 2018. Али мислим да је ова година гора“, пренео је Јуроњуз.

Све већи број истраживања повезује чешће и интензивније суше са климатским променама. Растуће глобалне температуре изазивају промене у падавинама и појачавају испаравање.

Камење није једина скривена реликвија која се појављује у европским рекама због суше. Повлачење воде услед климатских промена у италијанској реци По такође је открило много археолошког блага.

РТС / SCIENCE ALERT