Монтгомери: Ако Војска Србије интервенише…

Бивши амбасадор САД у Србији Вилијам Монтгомери каже да је председник Србије био у праву што је звао амбасадоре да их упозори на опасности постојеће ситуације.

вилијам монтгомери

Према његовим речима, нема сумње да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти ултранационалиста који тачно зна шта ради или покушава да уради.

„Он покушава да натера Запад да косовску ситуацију ‘посматра’ као другу Украјину, замењујући косовске Србе украјинским Русима. Иако неколицина људи који заиста познају регион на Западу (као што је Карл Билт) може да увиди тај трик, многи неће. Ако ситуација ескалира и Војска Србије интервенише, западне присталице Косова могу да затраже санкције, сличне онима које су уведене Русији“, рекао је он за Тањуг коментаришући дешавања на северу КиМ.

Како је рекао проблем за Вучића је како да избегне да упадне у ову замку, а да и даље штити косовске Србе, као и да је његова најбоља шанса да натера КФОР да агресивно интервенише како би преокренуо ову ситуацију.

„Треба уложити све напоре да се то уради. Имају ли воље? Нисам сигуран, али знам да су бескрајни позиви на наставак дијалога бескорисни. Курти сада треба да осети стварне последице за своје поступке и косовски Албанци морају да се приморају да схвате последице Куртијеве политике“, рекао је Монтгомери.

Он је додао и да је трагедија у томе што би „поступање раније или сада“ могло да изгледа „тешко“ за Запад, али да ће их историја грубо ухватити ако не предузму нешто и ако дође до још једног рата на Балкану, у тренутку када је јасан циљ америчког председника Џоа Бајдена управо супротан.