Научници направили ХИБРИД ЧОВЕКА И ОВЦЕ, ОПАСНО ако људске ћелије доспеју у мозак животиње

„Химере“, како се назива ова врста организама, могле би да буду коришћене и за тестирање лекова, јер би на њих реаговале исто као и људи.

овце
Фото: Free Images Pixabay

Научници са Универзитета у Калифорнији успели су у лабораторијским условима да узгоје хибрид човека и овце и то само годину дана након што се у јавности појавила вест да су укрштени човек и свиња.

Како преноси британски „Гардијан“, овог пута су људске ћелије убачене у овчији ембрион и то са циљем да се у будућности омогући узгајање органа и ткива у животињама, који би били коришћени за трансплантацију.

Водећи научник истраживања доктор Пабло Рос навео је да и они органи који имају највеће поклапање, попут органа једнојајчаних близанаца, брзо пропадају јер их имунолошки систем примаоца непрестано одбацује.

„Химере“, како се назива ова врста организама, могле би да буду коришћене и за тестирање лекова, јер би на њих реаговале исто као и људи.

Химера (или Химајра од грч. Χίμαιρα – коза, односно Химер или Химајр – јарац). Хомер је замишља (II. VI, 181) спреда као лава, одостраг као змаја, у средини као козу. Израз химера у митологији означава митолошка бића која су спој више животиња, нпр. грифон, грифин, итд.

Рос је за британски „Телеграф“ рекао да ембриони, који су се развијали у телу овце три недеље пре него што су уништени, имају више предности у односу на свињске, између осталог, и лакшу производњу путем вантелесне оплодње.

Како је објаснио, на 10.000 овчијих ћелија, ембрион је садржао само једну људску, а да би се метода сматрала успешном, потребно је да однос буде најмање 100:1.

Свестан је да се пред научницима налази дуг пут, али и да су у игри бројна етичка питања.

„Ако људске ћелије доспеју у мозак животиње и њена интелигенција почне да се мења, нипошто не би требало да наставимо овај експеримент.“

Ипак, његов колега доктор Хро Накаучи каже да постоје мале вероватноће за такав сценарио, јер, како је објаснио, удео људских ћелија у ембриону је врло мали.

Резултати истраживања представљени су на овогодишњем састанку Америчког друштва за научни напредак у Тексасу.

Извор: Спутњик

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.