НОВИ ОКРШАЈ РУСИЈЕ И САД Ево шта ће се десити на Балкану ЗА ТРИ ДАНА

Русија и САД се спремају за финални обрачун на Балкану!

русија и сад
Владимир Путин и Доналд Трамп/ФОТО: АП

Прве две рунде су припале Вашингтону, Црна Гора је постала чланица НАТО, Македонија се ужурбано спрема да то постане, а сада на ред за „коначно решење“ долазе Србија и БиХ.

Како тврди Ало!, позивајући се на своје „добро обавештене изворе“, специјални тим америчких „стручњака“, који је задужен за постављање подобних режима и дизање револуција стациониран је у Букурешту, али је, осим за Балкан, задужен и за Турску, где су избори заказани за 24. јун, а рушење Ердогана је у овом тренутку, после његовог окретања Москви, императив за Вашингтон.

русија и сад
Фото: Reuters

Због тога и не чуди што је Вес Мичел, помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију, у недељу започео своју европску турнеју управо у Румунији. Како се наводи у саопштењу Стејт департмента, у Букурешту се срео са низом званичника и независних стручњака како би дискутовали о регионалној сигурности и економији. Како наводи Владислав Јовановић, некадашњи шеф дипломатије, очигледно је да је Вашингтон у великој офанзиви на Балкану, али и шире.

– Американци су са својим савезницима кренули у офанзиву како би ставили Балкан под своју шапу и сваки облик руског присуства су прогласили опасним, док своје присуство сматрају блаженством за становнике Балкана. На брзину су спровели план у вези са Црном Гором и Македонијом, сада ће на ред доћи Србија, и на крају БиХ, односно Република Српска, на коју би да утичу преко Београда. Наравно, питање је колико је то оствариво – наглашава Јовановић.

САД – Русија 2:0 ЦРНА ГОРА (чланица НАТО, на власти Мило Ђукановић); МАКЕДОНИЈА (Заев на власти, након промена имена земље планира улазак у НАТО); СРБИЈА (Русија подржава Србију по питању Космета и војне неутралности, Вашингтон би да Београд види у НАТО и натера га да призна Косово); БИХ (избори 7. октобра, САД раде на рушењу Додика, председник РС у добрим односима са Кремљом) ТУРСКА (избори 24. јуна, Вашингтон ради на рушењу Ердогана, Русија склопила низ споразума са Анкаром, пре свега у вези са С-400)

Када је реч о Турској и изборима који су заказани за 24. јун (председнички И парламентарни), нема сумње да ће САД учинити све да онемогуће још један Ердоганов тријумф.

– Ердоган је сувише лукав и нисам сигуран колико ће САД имати успеха у Турској. Уверен сам да ће актуелни председник однети победу на изборима, само је питање са коликом већином. Што се тиче Русије, она је оправдано забринута због ширења НАТО и њој је у интересу да Алијанса има што мање чланица и да Србија остане војно неутрална, као и да статус БИХ задржи што дуже у овом стању. Оно што Американци заборављају, пошто су млада нација и њих историја не занима, јесте да никада само једна сила није контролисала цео Балкан – додаје он.

русија и сад
Фото: РАС-Србија

Један од разлога рата САД и Русије око Турске јесте и то да Анкара жели да набави руске системе С-400, а војни аналитичар Владе Радуловић за наш лист наводи:

– Није никаква новост да велике и моћне државе и на глобалном и на регионалном нивоу покушавају да успоставе, односно одрже свој примат и присуство. Историја Балкана најбоља је потврда за то. Ипак, у овом тренутку је неспорно да је фокус великих светских сила усмерен ка „несигурном“ Ердогану и Турској, изузетно важној чланици НАТО, која све више суптилно покушава да кроз војне и енергетске аранжмане представи Русију као потенцијалну алтернативу и нови правац стратешке сарадње. Отуда ће предстојећи избори у тој земљи носити посебну тежину, па се надам да ће самим тим и наш регион бар накратко бити стављен у други план – наводи Радуловић.

В.Н, Ало