У резервату Увац: ДА ЛИ ЧУДО ПРИРОДЕ СРБИЈЕ НЕСТАЈЕ?

Интернет су преплавиле фотографије специјалног резервата природе Увац, на којима се види да се то језеро суши и нестаје. Екипа телевизије Н1 је посетила препознатљиво чудо природе и доноси одговор на питања: да ли се и зашто вода повлачи и колико је то опасно по биљке, животиње, али и туризам.

увац
Фото: Н1

Резерват који је дом 24 врсте риба, кућа 172 различите птице и оаза 219 биљака, осушио се делимично. Вода је краћа за двадесетак метара. Дакле, фотографија која је запалила интернет је заблуда. Меандри популарног језера Увац, дакле, јесу нижи, али је на ободима призор на око далеко драматичнији. Навигација воду показује, у стварности је нема ни капи.

увац
Фото: Н1

Рибари и угоститељи су у шоку. Пред камере неће, када је угашена тврде: угрожени су и сом и шаран, али и туристи.

„Нисам доживео да, на пример, оставим чамац, сутра дођем и да чамац пола метра остане на обали. Е то до сад нисам доживео колико радим у резервату“, каже чувар природе Меско Реброња.

А ради од 1995. Вода се муњевито повукла за двадесетак дана. Када туристи питају где је језеро – околни угоститељи одговарају: воду су попиле краве. Истина је ипак, да воду по потреби повлачи хидроелектрана Електропривреде Србије, која је вештачко језеро 1979. и направила.

увац
Фото: Н1

„То све значи зависи од производње струје, право да вам кажем. Једном речју – новац“, додаје Реброња.

Из ЕПС-а су Н1 доставили дијаграм нивоа воде у последње две деценије и напомињу: воде је било далеко мање 2000. Но, увек је, упозоравају, у оквиру законских вредности. Што је тачно, па се намеће питање: треба ли дозвољени ниво воде мењати? Не, одговарају у резервату, јер и када се повуче вода – флора и фауна нису угрожене.

увац
Фото: Н1

„Ово је нормална појава да се у овом периоду године ниво воде спушта чак и до још 40 метара испод овог нивоа воде. Тако да не постоји уопште претња за рибљи фонд“, објашњава Новак Пејовић из Специјалног резервата природе Увац.

У овом тренутку суво је око четири од 27 километара дугог Увачког језера. На упите Н1 у министарству заштите животне средине одговарају: коментар ћемо доставити чим будемо у могућности.

увац
Фото: Н1

Адам Сантова, Н1

1 коментар

  1. Нешто слично се ових дана догађа и на власинском висоравни. Руку на срце, било је и раније радова у ХЕ, међутим нико не памти нижи ниво воде од овогодишњег. Оно што је на Власинском језеру алармантно јесу јединствени дар природе – тресетна острава која су се насукала на обалу претећи да трајно буду уништена. Молим редакцију Хронографа да пишу и о овоме.

Comments are closed.