Месић: Рекао сам да ће се Србија на крају купати у крви

Праг – Последњи председник СФРЈ Стјепан Месић испричао је за Радио слободну Европу да је после рата у Словенији 1991. године, отишао тајно у Немачку на разговоре са шефом њене дипломатије Хансом Дитрихом Геншером.

стјепан месић
Стипе Месић / Фото: Танјуг

„Ја сам му објаснио да ће рат у Словенији бити кратак, да ће бити крвав у Хрватској, да ће бити бруталан у Босни и Херцеговини, а да ће се на крају и Србија купати у крви. Он је мене мало гледао, па је на немачком питао овог мог пријатеља Божу Димника, је л’ се он то шали или стварно мисли тако”, истиче Месић за серијал „100 година Југославије“ који организује РСЕ.

Говорећи о Титу, Месић каже да власт под Титом у Југославији није била тоталитарна, него, како је рекао, ауторитарна, преноси Танјуг.

„Данас када се изједначавају сви тоталитаризми, онда се и Југославија која није била тоталитарна убраја у то, а то највише користе они који желе променити историју, служећи се фалсификатима. Тито је сигурно највећа политичка личност нашег простора”, поручио је Месић.

На питање шта мисли о покушајима дела политичке и интелектуалне елите у Хрватској да изједначе Независну Државу Хрватску и Титову Југославију, Месић одговара да је „НДХ свакако злочиначки режим од првог дана”.

„И ти злочини се нису разликовали осим што су били бруталнији од нацифашистичких. Хитлеров режим у Немачкој је био индустрија смрти. Убијали су оне који су другачији. И код нас се догодио исти случај, дакле, прогонили су оне који су другачији – Јевреји, Роми, Срби и Хрвати који су другачије мислили”, истакао је Месић и закључио:

„Независна Држава Хрватска је почела са злочинима и завршила са злочинима. У Хрватској је било преко 60 логора. Највећи логор је био у Јасеновцу, где су се убијали људи само зато што су другачији. Сада имате оне фалсификаторе који једноставно не признају историју”, закључио је Месић.

Танјуг

2 Коментари

Comments are closed.