(ВИДЕО) Светогорци учествују у националистичким протестима у Атини, а ћуте на отимање Цркве у Украјини

У Атини траје протест против Споразума из Преспе о имену Македоније.

протест против споразуме из преспе
Фото: Ромфеа.гр

Група демонстраната покушала је да пробије полицијски кордон и уђе у зграду парламента. Полиција је одговорила сузавцем и шок-бомбама. Окупљени на тргу Синтагма сматрају да је Влада издала своје грађане, јер је име Македонија поклонила северном суседу. С протеста ће бити упућен и захтев да се одржи референдум о Преспанском споразуму. За то време Влада се припрема за почетак парламентарне расправе о споразуму, која се очекује у уторак.

Један човек огрнут у грчку заставу напао је полицију великом мотком, док су други махали заставама и њима ударали полицајце. Према наводу полиције, девет полицајаца је повређено.

Десетине хиљада људи окупило се јуче у центру Атине на протесту због споразума о новом имену Македоније, који грчки парламент треба ускоро да ратификује.

Неколико окршаја избило је између полицајаца и демонстраната који су гађали полицију камењем, фарбом, запаљивим флашама, бакљама и другим предметима, а полиција је одговорила сузавцем. Неки демонстранти су прескочили ограду и покушали да се попну уз степенице али их је полиција зауставила.

Стотине аутобуса из целе земље, највише са севера Грчке стигло је данас у центар Атине довозећи више хиљада демонстраната. Организатори су најавили да ће око 3.000 аутобуса доћи из северне Грчке, али, према наводима полиције, стигло је само око 300 до данас поподне.

Већина демонстраната махало је плаво белим грчким заставама на тргу Синтагма, испред Парламента, местом честих и великих протестних окупљама.

„Референдум за (име) Македоније“, пише на једном од плаката.

Полиција је распоредила око 2.000 својих припадника, дронове и хеликоптере, навео је један полицијски извор.

Центар Атине био је затворен за саобраћај од јутра, као и метро станице близу Синтагме.

Организатори су најављивали да очекују да се око 600.000 људи окупи на данашњем скупу, полиција процјењује да их је било око 60.000.

Међу демонстрантима било је неколико православних верских група. Званично грчке опозиционе партије које су против споразума не учествују у овим демонстрацијама али су објавиле да свако може да учествује у личном својству.протест против споразума из преспе

Међу људима који су се обратили окупљенима био је бивши конзервативни премијер Антонис Самарас, као и члан манастирске заједнице Свете горе и бивши амерички политичар грчког порекла Крис Спиру.

Споразумом о новом имену Македоније који су у јуну потписале вође Атине и Скопља, требало би да се оконча дугогодишњи спор између две суседне земље преименовањем Македоније у Република Северна Македонија.

Споразум је пре десет дана ратификовао македонски парламент а од понедељка о њему почиње расправа у грчком парламенту који би требало о томе да гласа до краја недеље.

Многи Грци посебно они из северне грчке покрајине која носи исто име, сматрају да назив Македонија припада само грчком историјском наслеђу.

Грчки премијер Алексис Ципрас је у интервјуу за данашње издање листа Авги, његове левичарске партије Сириза, рекао да је у једном демократском друштву право грађана да демонстрирају на миран начин неприкосновено.

Он је ипак указао да свако има обавезу да изолује екстремистичке групе које би могле да покушају да манипулишу демонстрацијама и да се уздржи од испољавања мржње.

Влади премијера Ципраса у среду је изгласано поверење у парламенту, после распада његове владајуће коалиције због споразума с Македонијом. Он верује да ће имати потребну већину од најмање 151 посланика да се ратификује споразум у парламенту.

Светогорци на демонстрацијама у Атини

У складу са одлуком Свештене општине званична делегација Свете Горе узела је учешће у атинским демонстрацијама против Преспанског споразума. Поред великог броја грчких митрополита, на демонстрацијама су били и хиландарски антипросоп јеромонах Арсеније, кутлумушки отац Филотеј и ксенофонтски Сисоје.

И док учествују у грчким политичким протестима, заборављајући на речи Апостола да „нема више ни Јеврејина ни Грка“, Свештена општина Свете Горе избегава тему Украјинског томоса, који је нажалост и написан у једном од светогорских манастира.

Неприродно, али не и у историји Свете Горе невиђено, стављено је политичко (=шовинистичко) питање једне нације испред чистоте Православља за чијег чувара Света Гора важи.

На крају етнофилетизам је и настао код Грка.

Агенције / Светогорске стазе / Хронограф