МЕДИЦИНСКА РЕВОЛУЦИЈА НА ПОМОЛУ Израелци тврде: „Пронашли смо први ПОТПУНИ ЛЕК ЗА РАК“

Мали тим израелских научника сматра да је пронашао први потпуни лек за рак, за који тврде да је делотворан, и који би имао знатно нижу цену од других третмана.

лек за рак
Фото: Илустрација

– Верујемо да ћемо за годину дана понудити потпуни лек за рак. Наш лек за канцер биће ефективан од првог дана, трајаће неколико недеља и неће имати, или ће имати минималне споредне ефекте, а све по много нижој цени од већине других третмана на тржишту – изјавио је Дан Аридор, председавајући одбора компаније “Акселерејтид еволушн бајотекнолоџиз” (АЕБи), додајући да ће њихово решење бити “и генеричко и лично”.

Ова најава звучи фантастично, посебно кад се узме у обзир да широм света сваке године од рака оболи 18,1 милиона људи, према подацима Међународне агенције за истраживање канцера. Свака шеста смрт у свету узрокована је раком, што ову болест чини другим водећим узроком смрти, иза кардиоваскуларних оболења.

Аридор и извршни директор АЕБи-ја др Илан Морад, кажу да се њихов третман – назван “МуТаТо” (мултитаргетирани токсин) – налази на скали антибиотика за рак, пренео је „Џерусалем Пост“.

Потенцијално револуционарни лек против канцера заснован је на технологији СоАП и укључује увођење ДНК кодирања за протеин, попут антитела, у бактериофаг – вирус који инфицира бактерију. Тај протеин се потом приказује на површини бактериофага, а истраживачи га могу користити за интеракције са другим протеинима, ДНК секвенцама и малим молекулима.

лек за рак
Фото: Screenshot

Три рецептора у исто време

Док већина постојећих лекова напада специфичне мете на или у ћелији рака, “МуТаТо” користи комбинацију неколико пептида који таргетирају канцер за сваку његову ћелију истовремено, комбиновано са јаким пептидним токсином који специфично убија ћелије рака.

– Применом најмање три таргетирана пептида на исту структуру са јаким токсином обезбедили смо да третмани не погађају мутације – рекао је Морад.

Ћелије рака могу мутирати на такве начине да канцер одбаци оне таргетиране. Морад је указао да се вероватноћа вишеструких мутација које би измениле све таргетиране рецепторе истовремено драматично смањује са бројем коришћених мета.

лек за рак
Ћелије рака плућа

– Уместо да нападамо рецепторе један по један, ми нападамо три истовремено – чак ни рак не може да мутира три рецептора у исто време – указао је Морад.

Док неки малигни тумори подижу штит који ствара проблем у приступању великим молекулима, попут антитела, “МуТаТо” се понаша као хоботница и увлачи се у места која други велики молекули не могу досегнути. Морад је истакао да би њихово откриће могло смањити и лоше споредне ефекте већине актуелних третмана против рака.

Смртоносни коктел прилагођен пацијенту

Планира се да третман “МуТаТо” постане персонализован. Сваки пацијент ће пролазити кроз биопсију ткива у лабораторији, која ће показати који су рецептори прекомерно изражени. Пацијент би, зависно од врсте рака, потом добио тачно одређен коктел молекула који је потребан за његово излечење. Коктел би убио ћелије канцера а пацијент би престао са третманом после свега неколико недеља.

лек за рак
Фото: Илустрација

– До сада смо завршили први истраживачки експеримент са мишевима, после неколико ин-витро проба. АЕБи је започео рунду клиничких испитивања која ће бити завршена за неколико година и омогућити третман у специфичним случајевима – рекао је Морад.

Компанију АЕБи основао је Институт науке Вајзман у ИТЕК инкубатору 2000. године. АЕБи је развио платформу СоАП, која се бави обезбеђивањем функционалних корака до остваривања веома тешких циљева.

М. Миликшић, The Jerusalem Post