„Невесте џихада” остају без држављанства

0

Британки и Американки, које су биле у вези са припадницима Исламске државе онемогућен повратак у матицу.

невесте џихада
Шамима Бегум је снимљена аеродромским камерама када је у фебруару 2015. напустила Британију / Фото: EPA/LONDON METROPОLITAN POLICE

Шамима Бегум (19) рођена је и одрасла у Великој Британији, али пошто је са 15 година напустила Лондон да би се придружила Исламској држави – неће моћи да се врати у домовину са својим тек рођеним сином. Млада жена рекла је да је одлука британске владе да јој одузме држављанство неправедна, да је очекивала разумевање за „велику грешку” коју је направила и да нема друго држављанство.

Министар унутрашњих послова у влади Терезе Меј Саџид Џавид истиче да је одлуку донео у интересу безбедности грађана. По међународном праву, укидање држављанства дозвољено је једино ако неће произвести апатрида. Британско министарство се позива на закон Бангладеша, по ком деца аутоматски задржавају држављанство Бангладеша ако су оба родитеља из те земље (у овом случају јесу) и могу да га се одрекну тек кад напуне 21 годину. Медији пишу да је за Шамиму Бегум сада једина опција да пређе из Сирије у Турску и обрати се тамошњој амбасади Бангладеша. Влада ове земље је међутим саопштила да она није њихова држављанка, да никада није ни била тамо и да је ово „британски проблем”, пренео је Гардијан.

Британски министар Џавид, и сам потомак имиграната (из Пакистана), рекао је да одлука о укидању држављанства мајци не дотиче Бегуминог малог сина, који по закону има право на британски пасош.

Дан касније без држављанства је остала још једна „невеста џихада”, Американка за коју администрација сада тврди да никада није имала право на амерички пасош. Доналд Трамп забранио је повратак у САД жени из Алабаме која се 2014. придружила Исламској држави Ирака и Леванта (Идил). Када је те године ушла у Сирију, Хода Мутана је на „Твитеру” објавила слику на којој пали амерички пасош јер јој „неће више требати”, али је у међувремену добила дете и после брака са тројицом џихадиста променила погледе на свет. Државни секретар Мајк Помпео тврди међутим да она нема право на пасош, нити на визу, јер је рођена у САД у време док је њен отац био дипломата.

Оба случаја бацила су светло на питање шта ће западне земље радити са својим држављанима који беже с територија које су биле под контролом ИД. Даунинг стрит је одбацио Трампов позив да прихвати повратнике и да им суди. Позив је упућен и другим европским земљама, чијих је око 800 држављана у заробљеништву. Амерички председник је рекао ће САД и савезници бити принуђени да пусте заробљенике ако их земље порекла не прихвате. Британска влада је изнела став да би борцима требало судити ако је могуће тамо где су злочини почињени, док је Америка спремна да прихвати повратнике и да им суди.

Адвокати Шамиме Бегум најавили су да ће се жалити на одузимање држављанства. Осим што је овом одлуком вероватно прекршила међународно право, британска влада је поступила у супротности са сопственом стратегијом за борбу против тероризма. Она предвиђа да се случај жене која са новорођенчетом жели да се врати у Британију са територије ИД решава тако што јој се по повратку или суди или помаже у реинтеграцији уколико нема основа за подизање оптужнице.

Случај је изазвао велику буру у британској јавности, посебно пошто је Шамима Бегум у интервју за Би-Би-Си почетком седмице рекла да је била шокирана нападом ИД на стадион у Манчестеру 2017. у ком су 22 особе погинуле, али га је упоредила са страдањем невиних цивила приликом бомбардовања положаја џихадиста и рекла да је то била оправдана одмазда.

Одлука о укидању држављанства је изазвала негодовање муслиманске заједнице у Британији, чији представници постављају питање да ли је британско држављанство за сваког исто или постоје држављани првог и другог реда. Односно, да ли сви који имају двојно држављанство или га немају али због порекла имају право на њега – сада треба да страхују да им британско може бити укинуто.

Медији наводе да је више од 100 људи изгубило држављанство Велике Британије због подршке терористима.

Јелена Каваја, Политика

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.