Скандалозан наслов „Политике“: Приштина је најружнија ПРЕСТОНИЦА Европе

Дневни лист Политика пренео је у јучерашњем броју текст Танјуга, односно Би-Би-Сија, у коме се главни град српске покрајине Косово и Метохија назива „престоницом Европе“, стављајући ту синтагму у наслов, без наводника или других ограда, док се Хашим Тачи, такође без наводника, назива „председником Косова“. Текст преносимо у целини:

приштина
Зграда библиотеке у првом плану: Приштина / Фото: EПA-EФE/Valdrin Xhemaj)

Лондон – Приштина је изгледа најружнија престоница Европе, оценио је репортер Би-Би-Сија, који се 2018. нашао у близини булевара Џорџа Буша и Била Клинтона у том граду на Косову и Метохији.

Наводи да је уредно платио собу у хотелу без воде, и одлучио да искористи наредна два дана за обилазак града изграђеног у комунистичком стилу бетонских блокова и његових, како каже, прљавих улица.

„Не мислим да је ово најгори хотел на свету”, али само зато што је свет веома велики, рекао је председник Косова, Хашим Тачи за хотел државни „Гранд”, подсећа Би-Би-Си и додаје да је у култној емисији Лоунли планет Приштина описана као „једно од не много естетских места”, а у Бостон глоубу „као најружнија и најсмешнија престоница у Европи”.

приштина
Споменик Билу Клинтону / Фото: EПA/СТР

Прво место које је репортер обишао је Национална Библиотека Косова којој је на порталу Виртуелни туриста додељено престижно признање најружније зграде.

Отворена је 1982, а њена ограда највише подсећа на затвор.

Иронијом сматра то што се у Приштини налази катедрала Мајке Терезе, а пре свега зато што Ватикан не признаје косовску независност, али и зато што је 90 одсто грађана Косова исламске вере.

Он каже да су до 14. века већина албанског становништва били хришћани и да се тек после турског освајања све променило, те да сада хришћани чине само три одсто становништва, преноси Танјуг.

приштина
Катедрала посвећена Мајци Терези / Фото: EПA/ Valdrin Xhemaj

Пут независности не доводи нужно до напретка, констатује репортер и додаје да би „без новца који долази из иностранства економија потпуно пропала”.

Тврди и да је сувереност Косова признало 114 од укупно 193 државе УН.

Политика / Танјуг