Приштина припремила резолуцију о „геноциду“ Србије на Косову

Ад хок комисија косовске скупштине припремила је нацрт резолуције којом ће од власти у Београду затражити да „признају почињен геноцид“ на Косову и Метохији током 1998–1999. године, јавља дописник РТС-а.

геноцид
Приштина / Фото: Сава Радовановић, Танјуг

У нацрту се наводи потреба да у Београду сарађују како би казнили криминалце и надокнадили начињену штету.

То је резиме нацрта резолуције који објављује приштински лист Коха диторе.

Нацрт резолуције, наводи лист даље, садржи чињенице о српским злочинима, правну основу и налазе.

Очекује се да ће надлежна комисија ове седмице одобрити овај документ и потом га проследити скупштини, како би био разматран на некој од пленарних седница.

Лист преноси мишљења бивших сарадника Института за истраживање ратних злочина, по којима у Приштини „имају довољно доказа да се докаже геноцид Србије“.

Што се тиче резолуције, истакли су да до сада није спроведена, затраживши да се посвети пажња формирању трибунала за ратне злочине, за шта је председник косовске скупштине покренуо неку врсту иницијативе.

Дачић: Ово је нешто невиђено!

геноцид
Фото: Сергеј Кузњецов, Спутњик

Први пут се у историји дешава да терористи који су протерали један народ оптужују државу за геноцид. Очигледно је да приштинском лудилу нема краја јер потезе које повлаче више нико у свету не може разумети.

Ивица Дачић, шеф српске дипломатије, овако је за Спутњик прокоментарисао нови нацрт резолуције којим Приштина оптужује Србију за геноцид:

„Лидери у Приштини су потпуно изгубили компас. Са Косова и Метохије су протерани Срби, а не Албанци. Али, изгледа да су албански лидери у толикој паници због политичких пораза на сваком кораку, али и специјалног суда за ратне злочине пред којима треба да одговарају вође ОВК, да више не знају шта чине. Свакако, ова такозвана резолуција неће имати никаквог ефекта. Мало се само играју“, рекао је Дачић.

Министар, ипак, истиче да су поред суманутих такси које је Приштина увела, и ови нови потези јасан показатељ да њима није стало ни до преговора ни до компромиса:

„Не знам где ће стићи овим путем, али то би сами требало да размисле. Србија има јасну политику и од ње неће одступити“, закључио је Дачић.

РТС / Спутњик