Доктор Несторовић открива досад невиђени начин заштите од комараца: Попрскајте стан спрејом од ове старе биљке, а постоји трик и у нашем зноју

Ово су само нека од решења која ће вам помоћи да се решите опасних инсеката и заштитите себе и своје дете од њихових убода.

бранимир несторивић
Фото: Илустрација

Проф. др Бранимир Несторовић, чувени пулмолог и алерголог из Универзитетске дечје клинике „Тиршова“, објаснио је како најлакше можете да се решите досадних комараца и заштитите своје дете од убода инсеката као што су пчеле.

Највећи проблем за децу када изађу напоље представљају инсекти који врло лако могу да искористе тренутак непажње родитеља и радозналост деце како бих уболи и тако довели до алергијске реакције.

У питању нису само комарци. Судећи по др Несторовићу, опасност представља готово 17 врста инсеката, али и мрави, неке врсте бубашваба, као и биљне ваши које се налазе на биљкама у нашим становима.

– Деца имају много бурније реакције него одрасли и у питању су врло велике промене на кожи које се често завршавају црним пликом и праћене су великим сврабом. Онда се деца чешу и у кожу кроз те ранице у организам уносе стафилококу која се налази на кожи. У питању је бактерија која изазива гнојење, и стварање секундарне инфекције – објашњава Несторовић.

По његовим речима, несрећни родитељи онда од доктора добијају стандардну терапију против алергија. Мажу деци кожу кортикостериодним кремама и то обично још више погорша инфекцију.

бранимир несторовић
Фото: Youtube printscreen / Водич за родитеље

Како одбранити дете од инсеката

Постоје једноставни начини да се одбију комарци попут коришћења витамина Б комплекса, посебно Б1 витамин који има мирис који одбија женке комарца – које убадају.

– Када пију овај витамин комарци беже од деце јер им је мирис њиховог зноја непријатан, а сличан ефекат има и бели лук – тврди Несторовић за линк ТВ.

Несторовић као посебно ефикасан начин одбијања инсеката наводи и једну нашу стару биљку – коприву.

– Коприва убија све што постоји. Уберете коприву и ставите је да стоји у фрижидеру 5 дана у води и са том водом испрскате кућу и инсекти нестају за неколико сати, тврди он.

Старе биљке попут коприве су временом развиле одбрамбене системе који их штите од вируса, бактерија, гљивица и од других биљака, па су зато ефикасне.

Ако до убода ипак дође, свраб представља један од највећих проблема, а Несторовић као решење предлаже још један стари рецепт – еозин.

– Еозин помаже, црвена боја која се намаже како би се смањио свраб и спречила инфекција. Али ако се направе пликови и крастице, онда то не вреди, и на ред долази нови стари лек – цинк оксид – маст коју зовемо цинкова маст и која може да се маже пар пута дневно јер има антисептичко и антиалергијско дејство – објашњава Несторовић.

Када су у питању осе и пчеле, важно је да се поштују одређене мере, да дете напољу никада не носи шарену одећу јер то привлачи ове инсекте, а треба избегавати и јаке парфеме, да једу нешто слатко у природи и никада да иду боси по трави.

бранимир несторовић
Фото: Илустрација

Ако ипак дође до оног најгорег, ако је убод само на кожи, и ако је реакција само на кожи, онда ту нема велике опасности, ма колико све изгледало опасно, објашњава Несторовић и додаје:

– Највећи проблем су убоди са системским манифестацијама, када дете падне у несвест, тешко дише, умокри се… тешке реакције могу да буду и по живот опасне и тада треба посетити лекара.

Као једно од најбољих решења др Несторовић препоручује имуно терапију за ове убоде. Дају се ињекције 2 и по године и то је најбоље решење за алергијске реакције, а ефекат ове терапије траје 15 до 20 година.

Телеграф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.