Доктор Несторовић открива досад невиђени начин заштите од комараца: Попрскајте стан спрејом од ове старе биљке, а постоји трик и у нашем зноју

Ово су само нека од решења која ће вам помоћи да се решите опасних инсеката и заштитите себе и своје дете од њихових убода.

бранимир несторивић
Фото: Илустрација

Проф. др Бранимир Несторовић, чувени пулмолог и алерголог из Универзитетске дечје клинике „Тиршова“, објаснио је како најлакше можете да се решите досадних комараца и заштитите своје дете од убода инсеката као што су пчеле.

Највећи проблем за децу када изађу напоље представљају инсекти који врло лако могу да искористе тренутак непажње родитеља и радозналост деце како бих уболи и тако довели до алергијске реакције.

У питању нису само комарци. Судећи по др Несторовићу, опасност представља готово 17 врста инсеката, али и мрави, неке врсте бубашваба, као и биљне ваши које се налазе на биљкама у нашим становима.

– Деца имају много бурније реакције него одрасли и у питању су врло велике промене на кожи које се често завршавају црним пликом и праћене су великим сврабом. Онда се деца чешу и у кожу кроз те ранице у организам уносе стафилококу која се налази на кожи. У питању је бактерија која изазива гнојење, и стварање секундарне инфекције – објашњава Несторовић.

По његовим речима, несрећни родитељи онда од доктора добијају стандардну терапију против алергија. Мажу деци кожу кортикостериодним кремама и то обично још више погорша инфекцију.

бранимир несторовић
Фото: Youtube printscreen / Водич за родитеље

Како одбранити дете од инсеката

Постоје једноставни начини да се одбију комарци попут коришћења витамина Б комплекса, посебно Б1 витамин који има мирис који одбија женке комарца – које убадају.

– Када пију овај витамин комарци беже од деце јер им је мирис њиховог зноја непријатан, а сличан ефекат има и бели лук – тврди Несторовић за линк ТВ.

Несторовић као посебно ефикасан начин одбијања инсеката наводи и једну нашу стару биљку – коприву.

– Коприва убија све што постоји. Уберете коприву и ставите је да стоји у фрижидеру 5 дана у води и са том водом испрскате кућу и инсекти нестају за неколико сати, тврди он.

Старе биљке попут коприве су временом развиле одбрамбене системе који их штите од вируса, бактерија, гљивица и од других биљака, па су зато ефикасне.

Ако до убода ипак дође, свраб представља један од највећих проблема, а Несторовић као решење предлаже још један стари рецепт – еозин.

– Еозин помаже, црвена боја која се намаже како би се смањио свраб и спречила инфекција. Али ако се направе пликови и крастице, онда то не вреди, и на ред долази нови стари лек – цинк оксид – маст коју зовемо цинкова маст и која може да се маже пар пута дневно јер има антисептичко и антиалергијско дејство – објашњава Несторовић.

Када су у питању осе и пчеле, важно је да се поштују одређене мере, да дете напољу никада не носи шарену одећу јер то привлачи ове инсекте, а треба избегавати и јаке парфеме, да једу нешто слатко у природи и никада да иду боси по трави.

бранимир несторовић
Фото: Илустрација

Ако ипак дође до оног најгорег, ако је убод само на кожи, и ако је реакција само на кожи, онда ту нема велике опасности, ма колико све изгледало опасно, објашњава Несторовић и додаје:

– Највећи проблем су убоди са системским манифестацијама, када дете падне у несвест, тешко дише, умокри се… тешке реакције могу да буду и по живот опасне и тада треба посетити лекара.

Као једно од најбољих решења др Несторовић препоручује имуно терапију за ове убоде. Дају се ињекције 2 и по године и то је најбоље решење за алергијске реакције, а ефекат ове терапије траје 15 до 20 година.

Телеграф