Уставни суд Хрватске: Истополни парови могу да буду хранитељи

0

Уставни суд Хрватске утврдио је да геј парови могу да учествују у поступку удомљавања деце под истим условима као и остали грађани, истакавши да не сме бити дискриминације, изјавио је данас председник тог суда Мирослав Шепаровић.

уставни суд хрватске

Он је то рекао новинарима у Загребу пошто је Уставни суд објавио закључак да су судови и друга надлежна тела дужни свима да омогуће удомитељство под једнаким условима. Суд је тако одлучио разматрајући предлоге за оцену уставности три члана Закона о удомитељству, за које је више левих странака, удружења и појединаца утврдило да дискриминишу истополне партнере.

Уставни суд није укинуо спорне одредбе попут оне која изоставља из круга могућих удомитеља особе истополне орјентације које живе у животним или неформалним животним партнерствима да не би, како је објашњено, настала правна празнина.

“Уставни суд је наредио судовима да у примени закона директно примењују Устав, међународне уговоре, друге одлуке суда и у решавању случајева не смеју да дискриминишу особе у истополним заједницама”, нагласио је Шепаровић.

Он је додао да одлука није донета једногласно, него да је деветоро судија гласало за, а четворо против.

Упитан о случају животних партнера Ива Шеготе и Младена Кожића, којима је Центар за социјални рад два пута одбио захтев за удомитељство, иако је Управни суд донео обавезујући пресуду у њихову корист, Шепаровић је рекао да је загребачки Центар још раније морао да поступи по судској одлуци.

уставни суд хрватске

“То значи да ће се (после одлуке Уставног суда) том пару морати омогућити да под истим условима учествује у поступку удомитељства и да их се не сме искључити зато што су истополне оријентације, а хоће ли бити удомитељи зависи о томе испуњавају ли услове као и сваки други грађанин “, истакао је председник Уставног суда.

Загребачки Центар за социјални рад средином јануара је други пут одбио захтев за обављање удомитељства који су поднели животни партнери Шегота и Кожић и тиме занемарио обавезујућу пресуду Управног суда с краја 2019. у којој је наглашено да тај пар има потпуно право у својој намери и да не би смели да буду дискримисани у том поступку.

Центар је у решењу о одбијању захтева навео да “не може да донесе решење које се не заснива на примени законских одредби, већ се темељи на мишљењу суда”.

Бета

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.