ПОРУКЕ ОСТАВЉАО ИСПОД БРИСАЧА: Хрват 10 година Србима уништавао аутомобиле у Поречу, а ево како је све почело

Чак 16 аутомобила са подручја Србије оштетио је 77-годишњи становник Пореча, туристичког места које је увек било познато по толеранцији и безбедности за туристе.

16 аутомобила
Фото: Илустрација

Ухапшен је, након што је полиција утврдила да је пуних десет година наносио штете возачима и возилима који су имали српске регистарске таблице. Пријављен је и за крађу и претње, а полиција је оценила да се ради о злочинима из мржње.

Све је почело још 2010. године када је оштетио аутомобиле који су били паркирани на паркиралишту туристичких насеља око Пореча, пре свега Червар Порту и на паркиралиштима трговачких центара. Одвијачем је гребао каросерију аутомобила који су имали регистрације из Србије, а у два је наврата користио и спреј. Написао је и поруке које је остављао испод брисача и у којима је вређао грађане Србије најпримитивнијим увредама.

Напросто је невероватно да одмах те године није ухапшен, него је несметано оперисао по целом Поречу. Понављало се то из године у годину, а несрећним туристима који су дошли на летовање остао је горки укус и велика финансијска штета.

И ове године деда из пакла био је активан и у четири је наврата, бар колико је до сада евидентирано, наносио штету аутомобилима из Србије. Прво је оштетио шкоду која је била паркирана у центру града, а затим још један аутомобил марке „Шкода“ пре неколико дана у ували Св. Мартин. Последње кривично дело учинио је 24. августа када је оштетио пасат паркиран испред тржног центра. Изгребао је каросерију, неометен и од радника обезбеђења који то нису видели и после тога је остављао увредљиве националистичке поруке.

Фото: Архива Новости

Полиција је тек пре који дан кренула у интензивну потрагу и код старца пронашла предмете са којима је гребао каросерије аутомобила и блок на којем је писао поруке. У претрази његове куће пронађен је и пиштољ „велтен вафен“ са муницијом, за који није имао дозволу. Тако ће уз све одговарати и за незаконито држање оружја.

Становници Пореча познају га као пргаву особу која је често изазивала свађе, али нико није могао ни претпоставити да годинама упорно оштећује возила. Укупна штета процењује се на хиљаде евра, а питање је како ће и власници, чији су аутомобили оштећени протеклих година, моћи доћи до одштете.

Ј. Керблер, Новости