Да ли је у Виминацијуму пронађен најстарији помен Христа

Најстарији помен Христа могао би да представља сребрни листић са старогрчким словима и тајанственим знацима, стар око 1.800 година, који је пре неколико дана откривен на археолошком локалитету Виминацијум, рекао је за Танјуг Миомир Кораћ, директор Археолошког института и руководилац Научног пројекта Виминацијум.

виминацијум
Виминацијум /Фото: Раде Прелић,Танјуг

Како Кораћ каже да је вредни артефакт пронађен испод узглавља девојчице сахрањене у оловном саркофагу јерусалимског стила, који је реткост и недвосмислено указује на блискоисточно порекло покојнице.

„На листићу се јасно виде урезана старогрчка слова ХИ, ТЕТА, НИ, РО, али када се порука посматра под различитим угловима, она се могу читати као различите речи. Једна од њих, исписана великим словима алфабета, може се прочитати као ХРИС, Христос, што значи ‘спаситељ’“, рекао је Кораћ.

Додао је да је потенцијално сензационални артефакт заправо урезан на сребрном лиму који је искован изузетно танко, до дебљине десетог дела милиметра.

„Тај лим је седмоструко савијен на величину квадрата ивице пола центиметра. Када је отворен и развијен његове димензије биле су 5,3 центиметра са 3,5 центиметара. Текст на њему је исписан старогрчким алфабетом у девет редова, у комбинацији слова и симбола. Стручни назив за овакав предмет је профилактичка ламела, а у њој се налази магијски текст, осмишљен да заштити носиоца“, објашњава Кораћ.

У току је анализа написа на листићу и уколико археолози потврде исправно тумачење ове речи, на сребрном писму из Виминацијума налази се најстарији помен Христа на свету.

Кораћ напомиње да се слова јасно препознају.

„Слова се заиста јасно препознају, али то је толико запањујуће да сматрам да је прерано да било шта коментаришем. Ако се потврди да је читање речи ХРИС исправно, онда је то најстарији помен Христа“, истакао је Кораћ.

Танјуг

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.