Новосађани снимили аматерски филм – Највећи светски пројекат БЕЗ БУЏЕТА (ВИДЕО)

Нови Сад је одувек био град у коме су почињали различити алтернативни покрети у уметности, култури и забави. Пре неколико година група ентузијаста, које је занимала уметност, основала је удружење „Ореол тим“, с циљем да своје уметничке потенцијалне ставе у функцију снимања филмова.

ореол тим
Сцена из филма

О томе шта су, у међувремену, урадили и шта планирају у будућности разговарамо са Гвозденом Босићем, председником удружења „Ореол тим“.

Гвоздене, да ли можете укратко да представите ваше удружење?

„Ореол тим“ је непрофитно удружење из Новог Сада које чине независни уметници из различитих области. Удружење је посвећено свету филма и за сада смо објавили два филма, а тренутно радимо и на новим остварењима. Иако смо стационирани у Новом Саду, имамо чланове и сараднике и из других општина.

Ваш допринос удружењу је вишеструк пошто сте редитељ, глумац, камерман, сценограф и сценариста у досадашњим пројектима. С обзиром на чињеницу да сте по струци Специјалиста санитарно-еколошки инжењер, а такође сте већ дужи низ година посвећени и традиционалној медицини, како то да сте доспели у свет филма?

Мислим да је филм одувек био моја велика љубав, али сам је себично чувао у себи чекајући прави тренутак да је испољим. Први корак сам направио 2013. године са својих 27 година, када сам написао прву књигу Мач белог змаја. Међутим, схватио сам да за писање књига никад није касно и да своју креативност могу више да испољим кроз филм.

Први филм којим сте се представили је „Иза ничег“ (2019) који у форми кратког филма уједно био и пилот пројекат. Шта се десило после?

„Иза ничег“ је био прави експеримент да једноставно видим како се сналазим у улози редитеља и организатора самог пројекта. Било је то право пробијање леда с обзиром да смо сви ми који смо учествовали били без искуства, а камера којом смо снимали је била на нивоу дечје играчке. Пошто је прича остала недоречена, одлучио сам се за наставак филма под називом „Иза ничег 2“. Пројекат је покренула неочекивана донација за набавку боље камере. Убрзо после тога је основано удружење „Ореол тим“ како би све постало званично.

„Иза ничег 2“ је дугометражни филм, по жанру криминалистички, а учествовало је 90 људи у овом стваралачком пројекту. Колико је тешко снимити један овакав филм? Како управљати процесом снимања филма кад је једини ресурс – добра идеја?

Иза сваког успеха стоји велики труд и то је неминовно. Важно је имати праву мотивацију и јасан циљ и онда све иде много лакше. Код чланова „Ореол тима“ су циљ и мотивација у великој мери усаглашени у смислу стваралачких и материјалних определења. То је омогућило окупљање великог броја људи око пројеката реализације филмова. Због тога се придруже и други, да вас прате и подржавају, јер осете да знате шта радите и верују вам.

Крими приче уназад 30 година су јако популарне у нашој земљи. Да ли је то био разлог да и ви снимите филм тог жанра?

Филмови који су до сада снимани, правдани су жељом да се извуче поука. Нажалост, поуке није било, а новије генерације су учене да је криминал стил живота који има перспективу и та штета је оставила огромне последице. Филм „Иза ничег 2“ је супротност томе и приказује реалност криминала, његове последице и како се такве лажне бајке стварно завршавају.

У филму „Иза ничег 2“ сте главни глумац. Да ли је тешко истовремено глумити и режирати?

Тешко јесте, али је био ризик препустити главну улогу некоме за кога не можете бити сигурни да ће да истраје до краја. Надам се да ћу се у наредним пројектима више посветити режији иако скоро подједнако волим и саму глуму.

У филму се појављују глумци из Румуније и Тајланда и у једном моменту се прича и на румунском језику где сте и ви саговорник. Како сте научили језик?

После премијере филма у Културном Центру Зрењанин прво су ми пришли наши Румуни из Баната и питали како сам научио тако течно да причам њихов језик. Морао сам да им објасним да га нисам научио, само оно текста колико сам био у обавези да научим из сценарија, али сам се трудио да то буде најбоље што може.

Сцена из филма

Да ли сте задовољни филмом и с каквим се проблемима суочавате приликом промоције филмова у јавности?

Свестан сам да је све ово један леп почетак, тако да су ми очекивања скромна. Најбоље се учи на својим грешкама. Ипак не могу да сакријем одушевљење да је филм за 4 месеца од објављивања забележио 70,000 прегледа. Једино ми је жао што смо због ковид мера морали да откажемо премијере по другим градовима, па смо имали само претпремијеру у Новосадском Културном Центру и премијеру у Културном Центру Зрењанин.

Кад смо код нових пројеката, пре неки дан сте на Фејсбук страници објавили да сте завршили прву епизоду мини-серијала „Искушеније“. Тема је други век у некој другој димензији. То је врло захтеван пројекат и како планирате превазилажење изазова који ће се појавити током реализације серијала?

Циљ удружења је да се опроба у разним жанровима. Почетком године смо снимили увод филма „Слуга светлости“ који је по жанру хорор, паранормалног карактера. Тренутно је у завршној фази монтаже и надам се да ће ускоро бити и објављен. То је само увод у причу, пошто имамо проблем да пронађемо адекватну кућу за комплетно снимање, али се надам да ће се и тај проблем превазићи.

Што се тиче мини-серијала то је жанр који мене лично највише привлачи. Желећи да избегнем непотребне осуде и полемике, одлучуио сам да тема не буде историјски испраћена, него да се радња одвија у некој другој димензији која је визуелно слична нашој, али богатија мистиком. Народи су измишљени.

Синопсис серијала је следећи: У неко старо време, у другој димензији, где владају другачија правила, трговачка колона је пресретнута од стране суровог племена. У том стравичном нападу преживела су само двојица ратника којима је, као плаћеницима, дужност била да заштите трговачки товар. Нису успели у својој мисији и, приморани на повлачење, зашли су дубоко у шуму, не знајући где се налазе, нити којим путем да крену, али увиђају да нису сами. Да ли започиње њихова нова мисија?

Највећи проблем представљају костими и реквизити, али смо успели да се опремимо за прву епизоду. За локације снимања је остварена сарадња са предузећем Војводинашуме. Снимање прве епизоде је завршено и сад следи монтажа. Оно што је за похвалу, а то је да сада имамо још две камере на услузи и један дрон, што је снимање у односу на до сада уздигло на неки виши ниво, па се из тог разлога оправдано надам много бољем готовом производу.

Пошто је серијал у питању, када настављате снимање друге епизоде?

Ових дана очекујемо једну лепу донацију која би покрила трошкове израде костима за другу епизоду. У том случају, велика је вероватноћа да снимање друге епизоде започнемо већ на јесен. Мислим да ће будућност пројекта зависити од реакције публике на прву епизоду. Лично сам задовољан залагањем екипе и то ме изузетно мотивише.

Да ли ћемо видети исте глумце који се појављују у „Иза ничег 2“ и да ли очекујемо и вас у некој од улога?

У првој епизоди не. Дуго се тражило право решење и мислим да се исплатило. Међу њима су и они који се баве правим витештвом и посећују витешке турнире. Све у свему сјајна екипа, у коју имам поверење и од које очекујем много. Строго сам концентрисан на режију, тако да ће овај пут моја глума изостати, осим можда неке епизодне улоге у наставку. Ако серијал заживи, прилика ће се указати и глумцима из прошлог филма.

За крај нам реците: Шта је заједничко за све ваше пројекте?

Управо оно што ме на почетку нисте питали, а веома је битно. „Иза ничег“, „Иза ничег 2“, „Слуга светлости“ и прва епизода „Искушеније“ су рађени без буџета. Такође је важно нагласити да је свима у „Ореол тиму“ ово хоби и да без њихове пожртвованости циљеви никад не би били испуњени и због тога сам им захвалан. Уживамо у свом раду.

Просто је фасцинантно то што успевате да реализујете све те пројекте без буџета. Да ли ће бити тако у будућности?

„Иза ничег 2“ је у свету највећи пројекат који је реализован без буџета, на шта смо сви поносни. Ипак, без обзира што није било буџета и спонзорства, људи добре воље су нам помагали око локација, уступања возила и другог. Међутим, треба размишљати о напредовању, тако да се надамо и конкретној финансијској подршци у будућности, како бисмо могли да изразимо пун потенцијал идеје и креативних способности тима.

Имате неку поруку за читаоце?

Желим им да буду јединствени, а не нечија копија! Живот је кратак и требало би дати шансу својим талентима и хобијима.

Разговарала: Ружа Хелаћ