Изложба о Француско-српском истраживачком пројекту на локалитету Царичин град

У оквиру француско-српске научне сарадње у области археологије и у част обележавања 70 година Француског института у Србији, Институт за археологију у Београду и Универзитет у Стразбуру, уз подршку Француског института у Србији, организују изложбу Царичин град: репрезентативни пример француско-српске научне сарадње у области археологије.

царичин град
Археолошки локалитет Царичин град -реконструкција / Фото: Народни музеј Лесковац

Изложба је двојезична (српско-француска), а биће праћена и видео садржајима. Посетиоци ће моћи да је виде у Француском институту у Београду (Кнез Михаилова 31), од 23. септембра до 10. октобра 2021. Улаз је слободан, уз поштовање епидемиолошких мера заштите.

Француско-српски истраживачки пројекат на локалитету Царичин град (југ Србије, 30 км од Лесковца, 8 км од Лебана) почео је 1978. године и представља најстарији међународни научноистраживачки пројекат у области археологије у Србији. Та плодна сарадња допринела је бољем познавању једног од најважнијих византијских локалитета у региону Централног Балкана, који се данас са великом сигурношћу може идентификовати као легендарни град Јустиниана Прима.

Град је подигао цар Јустинијан (527-565) са жељом да овековечи место свог рођења и изградњом тог новог духовног и административног центра ојача унутрашњост балканских провинција. Нова метропола била је намењена седиштима архиепископије и префектуре Илирика.

Град је живео тек 80 година…

царичин град
Царичин град / Фото: Екипа с локалитета, приватна архива

Овај истраживачки пројекат од свог почетка ужива велику подршку Француског института, Амбасаде Француске у Србији, Министарства за Европу и спољне послове Републике Француске, као и Министарства културе и информисања Републике Србије, уз драгоцену помоћ општина Лесковац и Лебане, на локалном нивоу.

Ископавања, која на највишем научном нивоу заједно спроводе истраживачи Археолошког института и истраживачке јединице „Архимедес“ Универзитета у Стразбуру (при Француској школи у Риму) модернизовала су се током година. Данас, напредне технологије које се примењују у области археолошких истраживања омогућавају употребу нових и драгоцених инструмената за бржи и ефикаснији рад и обећавају многа нова открића у будућности.