Циклус филмова Жан-Пол Белмонда у Кинотеци

Поводом недавног одласка једног од најзначајнијих француских глумаца, Жан-Пол Белмонда, Француски институт у Србији и Југословенска кинотека организују смотру од 12 филмова који ће бити приказани од 21. до 27. октобра 2021. године у Југословенској кинотеци.

жан пол белмондо
Жан-Пол Белмондо

Отварање смотре, која је организована у оквиру циклуса „Великани светског филма“, заказано је за 21. октобар у 20.00 у Југословенској кинотеци у Узун Мирковој улици. Публику ће том приликом поздравити Југослав Пантелић, директор Југословенске кинотеке и Станислас Пјере, саветник за културу и сарадњу Француске амбасаде и директор Француског института у Србији, после чега ће Александар Ердељановић, директор Архива Југословенске кинотеке одржати кратко предавање о животу и каријери великог француског глумца. Смотру ће отворити ремек-дело Новог таласа – „До последњег даха“ Жан-Лик Годара у којем Жан-Пол Белмондо тумачи главну улогу. То је уједно и филм којим започиње његова вртоглава каријера.

Током свог бављења глумом Жан-Пол Белмондо снимио је више од стотину филмова и играо у преко четрдесет позоришних представа. Сарађивао је са најзначајнијим редитељима попут Жан-Пјер Мелвила, Луја Мала, Жоржа Лотнера, Алена Рена, Жан-Лик Годара… Остаће упамћен као најзначајнији глумац француског мејнстрим филма своје епохе.

жан пол белмондо
Плакат

Током трајања смотре у излозима Француског института у Србији приређена је изложба плаката и фотографија чувеног глумца, која ће трајати до 27. октобра 2021.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.