Циклус филмова Жан-Пол Белмонда у Кинотеци

Поводом недавног одласка једног од најзначајнијих француских глумаца, Жан-Пол Белмонда, Француски институт у Србији и Југословенска кинотека организују смотру од 12 филмова који ће бити приказани од 21. до 27. октобра 2021. године у Југословенској кинотеци.

жан пол белмондо
Жан-Пол Белмондо

Отварање смотре, која је организована у оквиру циклуса „Великани светског филма“, заказано је за 21. октобар у 20.00 у Југословенској кинотеци у Узун Мирковој улици. Публику ће том приликом поздравити Југослав Пантелић, директор Југословенске кинотеке и Станислас Пјере, саветник за културу и сарадњу Француске амбасаде и директор Француског института у Србији, после чега ће Александар Ердељановић, директор Архива Југословенске кинотеке одржати кратко предавање о животу и каријери великог француског глумца. Смотру ће отворити ремек-дело Новог таласа – „До последњег даха“ Жан-Лик Годара у којем Жан-Пол Белмондо тумачи главну улогу. То је уједно и филм којим започиње његова вртоглава каријера.

Током свог бављења глумом Жан-Пол Белмондо снимио је више од стотину филмова и играо у преко четрдесет позоришних представа. Сарађивао је са најзначајнијим редитељима попут Жан-Пјер Мелвила, Луја Мала, Жоржа Лотнера, Алена Рена, Жан-Лик Годара… Остаће упамћен као најзначајнији глумац француског мејнстрим филма своје епохе.

жан пол белмондо
Плакат

Током трајања смотре у излозима Француског института у Србији приређена је изложба плаката и фотографија чувеног глумца, која ће трајати до 27. октобра 2021.