Радован Дамјановић: Систематско кварење српског језика финансирају Енглези! (ВИДЕО)

Српски историчар који се дуги низ година занима књижевношћу и лингвистиком Радован Дамјановић гостовао је у емисији продукције Балкан инфо и том приликом прокоментарисао скандалозни испад водитељке слагалице који је у жижу јавности ставио проблем наметања неприродног акцентовања у српском језику.

радован дамјановић

Он је у емисији истакао да је данашње модерно акцентовање какво се чује у телевизијским емисијама, наметнуто Србима.

– Ништа није случајно, неко је тако одлучио – рекао је Дамјановић.

На питање одакле такво акцентовање, Дамјановић тврди да таква иницијатива долази из Лондона, тј. из Велике Британије, која, како тврди Дамјановић, преко Би-Би-Си-ја намеће нов начин говора и акцентовања у српском језику.

– Тако се квари језик, декодира, убија му се мистика, убија му се изворно стање. Уништавањем језика, уништава се и етнопсихичка константа народа. Та константа која постоји у нама, она нас тера да кажемо „Јао!“, а не „Ouch!“. Све то што се догађа је направљено да се тако догађа, да се језик мења, односно да се уништава – упозорава Дамјановић.

Да подсетимо, ових дана је случај у познатој емисији „Слагалица“ изазвао праву буру на друштвеним мрежама, коју је обележила интересантна интеракција између водитељке и једног од такмичара. Такмичар је дао тачан одговор на коначно решење у последњој игри Асоцијација, али га је водитељка исправила и изазвала много реакција на друштвеним мрежама. Решење Асоцијације био је „континент“, што је такмичар и рекао, али га је водитељка исправила у акцентовању. Најпре је рекла да одговор није тачан, а онда исту реч изговорила другачије акцентовану, истакавши да му ипак уважава поене.