Радован Дамјановић: Систематско кварење српског језика финансирају Енглези! (ВИДЕО)

0

Српски историчар који се дуги низ година занима књижевношћу и лингвистиком Радован Дамјановић гостовао је у емисији продукције Балкан инфо и том приликом прокоментарисао скандалозни испад водитељке слагалице који је у жижу јавности ставио проблем наметања неприродног акцентовања у српском језику.

радован дамјановић

Он је у емисији истакао да је данашње модерно акцентовање какво се чује у телевизијским емисијама, наметнуто Србима.

– Ништа није случајно, неко је тако одлучио – рекао је Дамјановић.

На питање одакле такво акцентовање, Дамјановић тврди да таква иницијатива долази из Лондона, тј. из Велике Британије, која, како тврди Дамјановић, преко Би-Би-Си-ја намеће нов начин говора и акцентовања у српском језику.

– Тако се квари језик, декодира, убија му се мистика, убија му се изворно стање. Уништавањем језика, уништава се и етнопсихичка константа народа. Та константа која постоји у нама, она нас тера да кажемо „Јао!“, а не „Ouch!“. Све то што се догађа је направљено да се тако догађа, да се језик мења, односно да се уништава – упозорава Дамјановић.

Да подсетимо, ових дана је случај у познатој емисији „Слагалица“ изазвао праву буру на друштвеним мрежама, коју је обележила интересантна интеракција између водитељке и једног од такмичара. Такмичар је дао тачан одговор на коначно решење у последњој игри Асоцијација, али га је водитељка исправила и изазвала много реакција на друштвеним мрежама. Решење Асоцијације био је „континент“, што је такмичар и рекао, али га је водитељка исправила у акцентовању. Најпре је рекла да одговор није тачан, а онда исту реч изговорила другачије акцентовану, истакавши да му ипак уважава поене.

 

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.