Будућа премијерка Италије: „Титу одузети орден, он је одговоран за покољ“

По свему судећи, Ђорђа Мелони постаће прва премијерка Италије на челу најдесније оријентисане владе од Другог светског рата пошто је њена конзервативна коалиција тријумфовала на недељним парламентарним изборима.

ђорђа мелони
Фото: Профимедиа

Њена странка израсла је из Социјалног покрета (МСИ), а основали су га Мусолинијеве присталице после његове смрти у априлу 1945. Многи бирачи у Предапију кажу да ће гласати за Мелони па тако и Фабијана ди Карло која сматра да су Италијанска браћа „интелигентна и компетентна“ странка и нада се да ће с њоме Италија добити прву премијерку у историји.

Мелони инсистира да у њеној странци која има еуроскептични, националистички хришћански програм „нема места носталгији за фашизмом“. Међутим, ипак одбацује позиве да из страначког лога уклони пламен у бојама италијанске заставе који је преузет из лога неофашистичке МСИ.

У међувремнену, почеле су да цуре неке раније њене изјаве у којима се дотакла Хрватске.

„Биће да сам увек била против уласка Хрватске у ЕУ док не дође до поврата имовине Есулима. Да не говорим о повратку, директно, Истре и Далмације“, рекла је својевремено Мелони, која је пре неколико месеци објавила статус у вези са Јосипом Брозом Титом.

„Апсурдно је да се част указује некоме ко је одговоран за покољ Италијана. Браћа Италије већ су одавно представила предлог закона како би се стало на крај овој срамоти. Жртве фојби и њихови вољени заслужују поштовање и правду: одмах одузети орден Италијанске Републике маршалу Титу“, написала је у фебруару ове године на свом Фејсбук профилу.