Отишао здрав на рутински преглед, у болници га упропастили – Породица не зна да ли ће се жив вратити кући

„Отишао је здрав и прав на обичан рутински преглед, а сада Бога молим само да преживи“, грцајући у сузама каже Николина, супруга Марка Стојановића из Свилајнца, који је у понедељак 24. октобра отишао у ћупријску болницу на рутинску колоноскопију.

рутинска контрола
Фото: Pixabay

Николина тврди да му је лекарском грешком приликом прегледа, пробушено танко и дебело црево, а да су се потом, како каже, само низали катастрофални потези лекара, па му је у операционој сали током интубације пробушено и плућно крило. Марка су из Ћуприје хитно транспортовали у Крагујевац, а сада се за његов живот боре лекари у Београду.

Маркова породица већ четири дана живи у агонији и страхује за његов живот. Од уобичајеног рутинског прегледа у ћупријској болници, Марково (30) здравствено стање постало је толико критично, да су га у Универзитетском клиничком центру у Крагујевцу, чак три пута реанимирали, избезумљена од бриге испричала је за портал Нова.рс његова супруга Николина.

Она тврди да су лекари у Општој болници у Ћуприји направили катастрофалне грешке, због којих њеном супругу Марку сада живот виси о концу.

„Отишао је здрав и прав на обичан и рутински преглед. Гастроентеролог др Горан Гајић који је радио преглед, пробушио му је и танко и дебело црево. Марка су онда хитно пребацили на хирургију, али тамо су му приликом интубације пробушили плућно крило. Постало је критично, нису могли да га пробуде из анестезије и хитно су га пребацили у Крагујевац“, јецајући прича Николина.

Марко је од тада у вештачкој коми и већ четири дана му се лакари боре за живот.

Његова супруга Николина прича, да су лекари у Крагујевцу, како истиче, дали све од себе, били уз Марка нон-стоп у покушају да санирају последице лекарских грешака колега из Ћуприје, али додаје да су плућа претрпела велика оштећења, па је њен супруг на даље лечење упућен у Клинички центар Србије у Београду.

„За лекаре у Крагујевцу немам речи, они су се трудили да ураде све што могу. Дренирали су му плућа, довели су га чак и у стабилно стање, али му је током ноћи позлило. Морали су да га реанимирају. У Крагујевцу су га чак три пута реанимирали. Урадили су све што су могли, а да би му сачували живот, упутили су га у Београд“, препричава своју агонију Маркова супруга Николина.

рутински преглед
Марко Стојановић са супругом / Фото: Приватна архива

На Марку се низала повреда за повредом

Да несрећа буде у већа, у Београду су, прича нам Николина, Марку установили и повреду врата, за коју лекари, како каже, још увек нису утврдили одакле му.

„Марко је у Београду прво примљен у Ургентни центар, а сада је на интензивној нези. Имам информације да је стабилан, али сам у сталном страху шта све може да се деси. Однекуд му се сад појавила и повреда на врату. Нико од лекара не зна одакле та повреда. Морали су да ангажују и ортопеда да га прегледа. Упутили су га на магнетну резонанцу, радили бронхоскопију, ендоскопију, све могуће прегледе. Све се искомпликовало и њему сада живот виси о концу“, у неверици прича Николина, док понавља како јој се живот претворио у хорор, због „лекарске грешке на рутинском прегледу“.

Додаје и да јој је најтеже што сада не може да буде уз свог супруга, јер мора да брине о сину, који је како каже, тек напунио годину дана.

Највише беса код ове младе мајке и супруге, изазвала је реакција лекара који је, како подвлачи и довео Марка у животну опасност.

„Доктор Горан Гајић, после свега што се десило у Ћуприји, и грешке коју је он изазвао нестручним прегледом, изашао је пред нас и рекао ‘Знате, имали смо мали проблем‘. Па, какав мали проблем, уништили сте човека! Та болница у Ћуприји је постала кланица. Ја сам у шоку. Једино ме теши што знам да је мој Марко сада у Београду и држи ме нада да ће да се извуче“, прича Николина и најављује да ће се борити да угрожавање живота њеног мужа не прође некажњено.

Она најављује тужбу против лекара и Опште болнице због несавесног лечења и стручне грешке.

„Нећу допустити да се ово заташка. Покренућемо тужбу против лекара и болнице, овај случај не сме да прође некажњено, неко ће морати да одговара због својих поступака. Надам се да ће Марко да се извуче из свега што му се десило, али нећу да дозволим да се овакве катастрофалне грешке понове више било коме. У болници у Ћуприји влада хаос и јавност треба то да зна, а одговорни морају да буду кажњени због свих грешака које су направили“, категорична је Николина.

Болница не негира да је дошло до грешке

Наш портал је два дана упорно покушавао да дође до одговора директора болнице др Слободана Гајића у вези са околностима које су Марка Стојановића (30) довеле у критично здравствено стање, пише Нова.рс.

У писаном одговору који су добили данас, болница није негирала да је дошло до одређених пропуста и у саопштењу које је потписао директор, наводе да је о свему обавештено Министарство здравља и здравствена инспекција.

рутински преглед
Фото: Приватна архива

„Обавештавамо вас да је Општа болница Ћуприја, здравствена установа секундарног нивоа здравствене заштите, која ради у складу са Законом о здравственој заштити и свим другим применивим законима и подзаконским актима, инструкцијама Републичког фонда за здравствено осигурање и надлежног Министарства здравља Републике Србије.

У складу са процедуром прописаном Правилником о показатељима квалитета здравствене заштите и о провери квалитета стручног рада, у ситуацији нежељеног догађаја, предузете су мере из надлежности директора, односно покренут поступак ванредне унутрашње провере квалитета стручног рада у пружању здравствених услуга пацијенту за кога тражите информације.

Такође, у складу са прописаном процедуром о свему је обавештено Министарство здравља Републике Србије и здравствена инспекција“, наводи се у одговору болнице поменутом порталу.

Александра Петровић, Нова

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.