Филмска прича о Катинки и њеној кући у којој су живели сви наши омиљени ликови

Чувена кућа крије занимљиву причу.

катинкина кућа
Катинкина филмска кућа / Фото: Драган Мујан, Нова.рс

Серије Жикина династија, Срећни људи, Сенке над Балканом, спот за Цецину песму Кукавица… Многобројна остварења снимана су у једној истој кући у Београду. У питању је вила на Дедињу, у улици Михаила Аврамовића 24, позната као Катинкина кућа.

Име је добила по власници Катинки Милошевић.

катинкина кућа
Катинкина филмска кућа / Фото: Драган Мујан, Нова.рс

Изграђена је далеке 1939, непосредно пред почетак Другог светског рата, а подигао ју је шумарски инжењер Јован Краљевић, Катинкин отац. За време окупације, у кући су, поред чланова породице Краљевић, становала петорица немачких официра, а у току борби за ослобођење Београда из дворишта куће совјетска артиљерија је каћушама гађала Немце. Потом је у кући боравила партизанска радио чета.

После такозваног „ослобођења“, у кући је поред породице Краљевић становало још девет породица, које су усељене услед „вишка стамбеног простора”. То је тада била уобичајена пракса решавања мањка стамбеног простора у порушеном Београду. Већина нових станара временом се одселила, а последњи су кућу напустили 2009. године. У вили је после тога остала да живи власница Катинка Милошевић са сином Јованом и његовом породицом.

Она је пре неколико година говорила зашто су филмаџије бирале баш њен дом за снимања.

„Кућа им је одговарала због великог дворишта за смештај екипе и издвојености од осталих комшија, као и чињенице да се налази релативно близу центра града, јер је на Дедињу.“

Катинкина кућа
Катинкина филмска кућа / Фото: Драган Мујан, Нова.рс

Како каже, ниједна екипа није била захтевна за снимање, свих се радо сећа.

„Било је гостију и ноћу и дању и по 20 дана. Дозвољавам ја њима и да дођу у кујну да кувају кафу… А они су мени доносили ручак на послужавнику и говорили да сам члан њихове екипе.“

Катинкина филмска кућа / Фото: Драган Мујан, Нова.рс

Све је почело када је раних осамдесетих ова кућа, издвојена од других објеката у мирном делу града, са великим двориштем, запала за око редитељу Горану Паскаљевићу који је ту снимио филм Посебан третман. Потом су у кући снимане сцене за серију Бањица и филм Давитељ против давитеља. Године 1985. у дворишту куће сниман је филм Жикина династија — култна сцена са Драгомиром Бојанићем Гидром, Марком Тодоровићем и Јеленом Жигон и косачицом за траву.

Исте године у кући и дворишту сниман је филм Бал на води.

Ипак, прва асоцијација на ову кућу код већине је серија Срећни људи, где је коришћена као ентеријер куће Озрена Солдатовића, као и серија Горе-доле, где је представљена као дом породице Јакшић. У међувремену је ту Светлана Ражнатовић снимила спот за чувену Кукавицу, а касније су ту снимане сцене за серије Мирис кише на Балкану и Сенке над Балканом.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Milan Pavlovic (@milan.pavlovic81)

Кућа има 500 квадрата и више од 20 соба, велики салон за госте, трпезарију и пет купатила. У једном делу виле налази се соба опремљена у такозваном босанском стилу. Данас је својеврсни музеј са очуваним стилским намештајем и раритетима, као што су зидани шпорет на дрва, италијански фрижидер из 1953. и клавир стар 130 година.

У дворишту иза куће налази се пространи врт, на који се наслања двориште Института за ортопедију Бањица, а недалеко одатле је и Војномедицинска академија.

Невена Димитријевић, Задовољна.нова.рс / Хронограф

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.