Појавила се ШУГА у радњама које Српкиње обожавају, а ево шта кажу стручњаци о томе ТРЕБА ЛИ ДА СЕ ПЕРЕ НОВА ОДЕЋА и који су ризици ако је обучете тек купљену?

Регион је данас обишла несвакидашња вест из Подгорице где су грађани пријавили сумњу да су добили шугу пошто су носили гардеробу купљену у бутику популарног шпанског бренда, чија се одећа и у Србији радо носи.

шуга у радњама
Да ли треба прати нову, тек купљену гардеробу? Стручњаци кажу обавезно, прети опасност од шуге / Фото: Профимедиа

Наиме, грађани су пријавили да им се на стомаку и леђима појавио осип после ношења нове одеће овог бренда, а у ту продавницу је упућена и санитарна инспекција.

Подсетимо, шуга је заразно оболење коже које се преноси дужим директним контактом са кожом оболелог или коришћењем исте постељине, одеће или доњег веша са оболелом особом, па је ношење нове, а неопране гардеробе заправо врло лак начин да се заразите шугом.

Ако сте икада сматрали да је беспотребно прати нову, тек купљену гардеробу, са идејом да можда нико није стигао ни да је проба, размислите два пута! Чак и стручњаци тврде да је прање нове гардеробе обавезан корак, посебно ако се прислања директно на кожу или се ради о деликатним комадима попут веша, пиџаме, поткошуље…

„Чак и ако вас не брину бактерије, знајте да на новој одећи има много штетних хемикалија, пре свега формалина који може да изазове контактни дерматитис“, рекла је једном приликом за наш портал дерматовенеролог Горана Исаиловић.

шуга у радњама
Фото: Илустрација

Скоро сва одећа захтева хемикалије у производњи. Оне могу лако да иритирају кожу и изазову различите компликације. Неке хемикалије које се користе су мање штетне, а неке више, па ако желите да избегнете могућност здравствених компликација обавезно оперите одећу пре ношења. Наравно, ту је и могућност развоја различитих бактерија и гљивица, па и вашки и шуге на одећи у кабинама за пробу, где јако пуно људи може да проба неки одевни предмет пре вас.

Жена Блиц