Да ли је ЛЕЧЕЊЕ ПРИРОДНИМ ПУТЕМ замена за званичну медицину или САМО ЈОШ ЈЕДНА ОБМАНА

Лечење природним путем може бити ефикасан начин да се излечите од различитих здравствених проблема. Постоји много природних лекова који су доступни, а који могу помоћи при лечењу одређених здравствених стања.

лечење природним путем
Фото: Илустрација

Неки од најпопуларнијих природних лекова укључују чајеве од биљака, као што су нана, камилица, врба и зова, који могу помоћи при смањивању бола, ублажавању грипозних симптома и подизању имуног система. Такође, храна богата антиоксидантима, као што су свеже воће и поврће, може помоћи у спречавању и лечењу болести.

Уз то, масажа, релаксација, молитва и активности на отвореном могу помоћи у опуштању тела и ума, што може имати позитиван утицај на опште здравље. Међутим, важно је да се прво консултујете са својим лекаром, пре него што почете да користите неке од природних лекова или метода лечења.

лечење природним путем
Акупунктура

Који је најефикаснији метод природне медицине за спречавање и лечење болести срца и крвних судова?

Постоји неколико природних метода који могу помоћи у спречавању и лечењу болести срца и крвних судова. Неки од најефикаснијих метода укључују:

1. Вежбање: Редовна физичка активност може помоћи у јачању срчаног мишића и побољшању циркулације крви. Ходање, трчање, вежбе у затвореном простору или било каква друга активност која вас покреће може бити корисна.

2. Избегавање пушења: Пушење је један од главних фактора ризика за болести срца и крвних судова. Избегавање пушења или напуштање ове лоше навике може значајно смањити ваш ризик.

лечење природним путем

3. Здрава исхрана: Једите здраву и разноврсну храну, укључујући много свежег воћа и поврћа, ораха, житарица и рибе. Избегавајте храну с високим садржајем шећера, угљених хидрата и масти.

4. Управљање стресом: Редован одмор, спавање и опуштање може помоћи у контролисању нивоа стреса, што је важно за здравље срца и крвних судова.

5. Додаци исхрани и биљке: Неки додаци исхрани и биљке, као што су омега-3 масне киселине, коензим Q10, бели лук, сремуш и гинко билоба, такође могу бити корисни за здравље срца и крвних судова.

Увек је важно консултовати се са својим лекаром пре него што почнете користити било какав метод или додатак природне медицине.

лечење природним путем
Разне врсте лука имају лековита својства / Фото: Илустрација

Како очистити крвне судове од наталожених масноћа?

Наталожене масноће у крвним судовима могу угрозити здравље срца и крвних судова. Срећом, постоје природни начини да се очисте крвни судови од ових наталожених масноћа.

1. Исхрана: Храна која је богата антиоксидантима (на пример, свеже воће и поврће), интегралне житарице, риба и лековите биљке, као што је бели лук, може помоћи у чишћењу крвних судова. Ова храна помаже у смањивању нивоа лошег холестерола у крви и спречавању таложења масних наслага.

2. Вежбање: Редовна физичка активност побољшава циркулацију крви и помаже у губљењу вишка масти у крвним судовима. Ходање, трчање, пливање и вежбе у затвореном простору су све корисне активности.

лечење природним путем
Лечење биоенергијом

3. Масажа и релаксација: Неке терапије масажом, као што је ајурведска масажа, могу помоћи у отклањању наталожених масних наслага у крвним судовима. Релаксационе технике, као што су медитација или јога, могу помоћи у смањивању стреса, што такође може бити корисно за опште здравље крвних судова.

4. Додаци и биљке: Неки додаци исхрани и биљке, као што смо већ поменули, попут омега-3 масне киселине, коензим Q10, цинк и бели лук, могу помоћи у чишћењу крвних судова од наталожених масноћа.

лечење природним путем
Гинко билоба / Фото: Илустрација

Да ли је фитотерапија ефикасна у лечењу?

Фитотерапија, то јест, лечење биљкама, може да буде ефикасна у одржавању здравља и лечењу различитих здравствених проблема. Многе биљке садрже активне састојке који могу значајно побољшати функционисање тела и помоћи у лечењу одређених тегоба.

Неке од биљака које се често користе у фитотерапији су ехинацеа за јачање имуног система, гинко билоба за побољшање циркулације, и лаванда за смањење анксиозности.

Међутим, важно је напоменути да би требало да се користе само оне биљке које су доказано безбедне и ефикасне и да се прате упутства за употребу. Такође, не треба да се замени фармакотерапија њима, без консултовања лекара.

Лечење најтежих болести природном медицином

Лечење најтежих болести, као што су рак, хив, или болести срца и крвних судова, захтева обично специјализовану медицинску негу и фармакотерапију. Иако природна медицина може да буде корисна у одржавању здравља и лечењу различитих здравствених проблема, требало би да се користи само у оквиру комплементарне терапије уз консултацију са квалификованим лекаром.

Неке биљке, додаци и технике који се користе у природној медицини могу допринети општем здрављу и благостању, али не постоји јасан доказ о њиховој ефикасности у лечењу најтежих болести. Лечење тих болести захтева правилну дијагностику, стручну медицинску негу и савремене терапије које су показале најбоље резултате у лековима најновије генерације.

Артритис и остеопороза

Артритис и остеопороза су два различита здравствена проблема који утичу на кости и зглобове.

Артритис је упала зглобова (која може бити изазвана различитим узроцима), као што су реуматоидни артритис, остеоартритис или јувенилни идиопатски артритис. Лечење артритиса обично укључује фармакотерапију, физикалну терапију и промене у стилу живота. Природна медицина, као што су биљке и додаци, може да буде корисна у смањивању симптома артритиса, али треба је користити само уз консултацију са лекаром.

Остеопороза је болест која утиче на густину костију и чини их слабим и склоним пропадању. Остеопороза увећава ризик од прелома кости, посебно у старијих особа. Лечење остеопорозе укључује фармакотерапију, промене у стилу живота и редовну вежбу. Природна медицина, као што су калцијум и витамин Д, може да буде корисна у одржавању густине кости, али треба је користити само уз консултацију са лекаром.

лечење природним путем
Кинеска алтернативна медицина је призната у свету / Фото: Илустрација

Психичка обољења

Психичка обољења представљају групу здравствених проблема који подразумевају различите степене дисфункције психичких процеса. То могу бити различити облици анксиозности, депресије, шизофреније, биполарног расположења, деменције, и других.

Лечење психичких обољења зависи од типа и тежине болести, као и од индивидуалних потреба и ограничења сваког појединца. Оно може укључивати фармакотерапију, психотерапију, електроконвулзивну терапију, транскранијалну магнетну стимулацију, и друге методе.

Природна медицина, као што су суплементи, биљке, молитва, такође могу да буду корисни допунски терапијски методи. Међутим, њихова употреба треба да буде у складу са препорукама лекара и под надзором квалификованих стручњака, јер могу да имају нежељене ефекте или да буду у колизији са другим терапијским мерама.

Здравље у трудноћи и природна медицина

Здравље у трудноћи је веома битно јер може имати дугорочне последице на здравље и развој детета. У току трудноће, требало би пратити упутства лекара и следити здрав стил живота који укључује правилну исхрану, редовну физичку активност и одржавање здравог нивоа стреса.

Природна медицина може да буде корисна у трудноћи, али требало би је употребљавати само под надзором гинеколога и у складу са његовим препорукама. Неке биљке, суплементи и технике које се користе у природној медицини могу бити корисне у смањивању нежељених симптома као што су мучнина, гађење, бол у леђима и слично.

Међутим, треба бити опрезан при коришћењу природних препарата у трудноћи јер неки могу бити опасни по здравље мајке и детета. Такође, треба избегавати употребу биљака које могу да изазову крварење или ризик од повећања тонуса материце, што може представљати ризик за трудноћу. Стога је веома важно да труднице консултују свог лекара пре употребе било којег природног лека или додатка исхрани.

Само као допунска терапија

Да закључимо. Природна медицина може да буде корисна допунска терапија у лечењу различитих здравствених проблема. Многе биљке, додаци и технике које се користе у природној медицини могу побољшати опште здравље и благостање, али природна медицина не треба да се користи као замена за стандардну медицинску негу и фармакотерапију, особито у случајевима најтежих болести. У тим случајевима, правовремена дијагностика и одговарајуће лечење су кључни за успех.

У сваком случају, пре употребе било ког природног лека или додатка исхране, важно је консултовати се са својим лекаром или квалификованим стручњаком за здравство. Само на тај начин може се остварити максимална корист од природне медицине, а у исто време смањити ризик од нежељених ефеката.