Маршал Тито се враћа на имање Брдо

По одлуци владе Словеније споменик маршалу Титу припада парковном уређењу протоколарног имања Брдо код Крања.

маршал тито
Део парка на Брду код Крања / Фото: Гордана Чановић

Влада подржава повратак бронзаних скулптура које су пре две године уклоњене из парка Брдо код Крању. Како је написала у одговору на посланичко питање Ање Бах Жиберт (СДС), након повратка би требало да уследи стручна одлука о одговарајућем распореду на основу пројекта уређења парка, који ће водити рачуна о стратегији управљања протоколарним имањем Брдо.

Како су у Влади написали део данас подељене збирке статуа „без јасног стручног оправдања и без ваљаних законских процедура и сагласности пребачен је у Пивку”. Тамо је део ове збирке изложен у отвореним депоима државних музеја у комплексу Војноисторијског парка. Део збирке се и даље налази на имању Брдо, што, по оцени владе „само потврђује политичку димензију ове самовољне интервенције”.

Протагонисти уклањања статуа, до којих је дошло у време владе Јанеза Јанше, као кључни разлог навели су то што од настанка до данас нису имали адекватан конзерваторско-рестаураторски третман. Како је написано у одговору Владе потреба за извођењем рестаураторских радова била је „само изговор за самовољно преношење статуа”. Ови радови нису изведени, „истовремено је неосигуран и потпуно нестручан превоз до Пивке озбиљно угрозио статуе”.

Приликом преношења статуа није унапред израђен конзерваторско-рестаураторски пројекат који би био основ за стручну и утемељену одлуку о њиховом постављању на евентуалну другу локацију. Стручна расправа на консултацији у Министарству културе потврдила је да је захватом у збирци оштећен споменик културе од националног значаја имања Брдо код Крања, да је нарушена целовитост парковског уређења имања и да су интервенције додатно угрозиле већ угрожена уметничка дела, пише у одговору на посланичко питање., преноси Дело.

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.