НАТАЛИЈА ЈОКИЋ, ДЕВОЈЧИЦА КОЈА У НАРУЧЈУ МАЈКЕ БЕЖИ ОД „ОЛУЈЕ“: Супруга најбољег кошаркаша протерана из Крајине – имала је само седам месеци

У колони недалеко од моста према Семберији, мајке са децом. Старци залеђених суза. За храниоце не знају. Синови остали да бране Крајину, па и ови немају шта да траже у скутима мајке Србије.

наталија јокић
Фото: Профимедиа

Два пута је Наталија Јокић била на насловној срани Новости. Пре 28 година и ових дана. Први пут као беба, нешто мало млађа од њене малене кћерке Огњене, а ових дана као супруга славног Николе Јокића, најбољег кошаркаша планете. Момка који је прославио Денвер, Србију и померио границу спорта, који ће се, од сада, мерити по резултатима „дерана из тег Сомбора“.

Репортери нашег листа „упознали“ су Наталију у дану ужаса за српски прогнанички народ из Крајине, пишу Новости. Био је 6. август 1995. године. У наручју мајке бежала је од „Олује“. Врео дан. Танка линија између живота и смрти испред старог моста на Сремској Рачи. Примамо вест: избеглице из Крајине не могу у Србију. Вест се ширила као зараза. Људи изнемогли на дугом путу без хране, воде. Без наде у повратак, падали су од очаја. Напред им не дају, назад немају куд.

Иза њих је имовина остала у пламену. Иза њих су остали гробови. На брзину ископане плитке раке. Овај живот, довде претекао у завежљај је стегнут. Читав живот, један завежљај.

У колони недалеко од моста према Семберији, мајке са децом. Старци залеђених суза. За храниоце не знају. Синови остали да бране Крајину, па и ови немају шта да траже у скутима мајке Србије.

наталија јокић
Фото: Архива Новости

Чувају насловну: Маћешићи, чули смо, још чувају насловну страну Вечерњих новости у својој кући у Сомбору. Као успомену на једно ужасно време које су пребродили, из кога су се издигли и на пут истинских врлина упутили своје ћерке.

Превелики је терет на њој. Није ово први егзодус. Примила је у мају хиљаде изгнаних из Западне Славоније. Пре тога избегле из Босне и Херцеговине… У том гротлу, у том мравињаку од људи, у вриску и јауку, у дечјем писку и плачу, уз дотрајали „југо“ – млада жена уз груди привија бебу. Девојчицу још ненавиклу на флашицу, а мајци од стреса пресушило млеко. Уз њих, несвесна куда их пут води и да ли ће одавде икада да га наставе, привија се нешто старија цурица ове породице. Превалили пут од Вељуна код Слуња до Раче, носећи сав јад непрекидне колоне, надајући се неком месту спаса.

наталија јокић
Фото: Архива Новости

– Ми смо Маћешићи. Ово је Маја, три и по године има. А, ово Наталија, седам месеци тек напунила. Прва је беба рођена у овој години, у Крајини – причала нам је мама Даница.

Покушавала је да успава малену Наталију. Љуљала је у рукама готово клонулим од терета.

– Нама је ово друга бежанија. Живели смо у Карловцу. Када ту више није било живота, побегли смо у Слуњ. Сада поново бежимо, а не знамо куд. Знамо да више нема назад. Ако нас неће Србија, неко ће нас, негде, ваљда примити.

Малена Наталија упрла поглед у објектив фото-апарата. Само што не заплаче, али је издржала. Маја се забавила некавим слаткишима.

Сутрадан, 7. августа, у Вечерњим новостима на нашој насловној страни, фотографија мајке Данице и њених девојчица одсликала је сав ужас прогнаног народа заустављеног испред моста на Сремској Рачи, наводи се у чланку.

наталија јокић
Фото: Архива Новости

На тој фотографији лепа негована беба у наручју мајке која бежи од „Олује“, данас је лепа супруга витеза кошарке. Стуб породице, како за њу говори њен Никола. Подршка и истински ослонац.

Милена Марковић, Новости