„Храм Светог Саве је џамија“: Шта страни, нелегални водичи причају туристима у посети Србији, како тврде њихове домаће, легалне, „колеге“

Група лиценцираних туристичких водича из Србије упутила је данас јавности отворено писмо како би скренула пажњу на проблеме са особама које нелегално воде стране групе туриста по Србији.

туристички водичи
Фото: Драган Гојић, Бета

Они објашњавају да тај проблем постоји пре свега са странцима.

„Срби су једна лења нација којој је требало скоро 100 година да сагради једну цркву“; „једино и искључиво Срби криви за распад бивше Југославије, а сви остали су жртве“; „Храм Светог Саве је џамија…“, према њиховим речима, ово поједини страни туристички водичи причају о Србији својим гостима, док уједно крше туристичке законе.

„Иако у Србији постоје лиценцирани туристички водичи који су положили испит за обављање те делатности и од државе добили лиценцу, свакодневно на туристичким атракцијама у Београду, Новом Саду, Нишу и у другим местима по Србији срећемо стране групе без српског лиценцираног водича којима страно лице даје објашњења везано за наше културно-историјске споменике, историју, културу…“, наводе они.

„Члан 128 став 2 истог Закона предвиђа следеће: Новчаном казном од 150.000 до 350.000 динара казниће се за прекршај физичко лице ако пружа услугу туристичког водича, туристичког пратиоца и локалног туристичког водича, а нема положен стручни испит (члан 89. став 1. и члан 96. став 1). Што значи да када се појави такво лице било да је страни или наш држављанин, и води групу а притом нема важећу лиценцу за обављање посла туристичког водича, туристичка инспекција би требало да га легитимише и казни“, кажу туристички водичи.

Они указују на то да су њихова права у овим ситуацијама занемарена.

„Ми лиценцирани водичи радимо или на уговор о делу преко којег плаћамо држави порезе и доприносе или смо регистровани као предузетници и сваког месеца плаћамо порезе држави и доприносе за пензијско и здравствено осигурање и то током целе године, а радимо шест месеци, колико у нашој земљи траје туристичка сезона, тако да морамо да зарадимо и за зимски период и за доприносе и за живот. Међутим, као и у многим другим сегментима, ми имамо само обавезе, а када дође до тога да би требало да имамо и права, ту не постоји никаква воља ни жеља да нас држава заштити“, наглашавају у писму.

туристички водичи

Они указују да последица овога има и економску страну.

„Када дође сезона, ми остајемо без посла пошто странци који немају лиценцу воде групе уместо нас, не плаћају никакав порез нашој држави, а зарађују од вођења тура“, кажу они.

Данас