Како смо постали говеђе крдо: Систем владавине у коме живимо зове се – ХИПНОКРАТИЈА (ВИДЕО)

Гост емисије „Дијалог“ на Јутјуб каналу Нови стандард био је др Слободан Рељић, новинар, стручњак за медије, социолог и универзитетски предавач. Повод за гостовање била је његова најновија књига „После изгубљених илузија – Невидљива влада од демократије до хипнократије у 99 слика“ и појам „хипнократије“ који се налази у њеном поднаслову.

слободан рељић
Слободан Рељић

Слободан Рељић (1954) универзитетски професор социологије и дугогодишњи новинар, главни уредник Нина, аутор је више књига и студија из области кризе савремених демократских процеса.

Нова књига Слободана Рељића је расправа о пореклу савременог глобализма. Ова популарна студија говори о добу дистопије у литерарним делима, уклањању Бога из културе, манипулације идејом демократије, размишљања о будућности.

Демократија је мртва, тврди Рељић. Њено место заузела је хипнократија која је у потпуности овладала масама широм света, а то је посебно видљиво данас у Србији. Изборима се не одлучује ништа.

Какво је новинарство било некада, а у шта се претворило данас?

Рат у Украјини, рат Палестинаца и Израелаца, друга жаришта у свету… Да ли клизимо у Трећи светски рат, да ли идемо ка нуклеарном рату, Армагедону или ка успостављању новог мултиполарног света?

Одношење светих моштију из Кијево-печарске лавре у Ватикан и на друга места политичког Запада, рушење хришћанских цркава и муслиманских џамија у Палестини и у појасу Газе, јавно-тајни план о рушењу Ал-Аксе и подизању јеврејског храма… Да ли сви ови побројани ратови имају и своју верску или есхатолошку димензију, да ли су они, поред геополитичких интереса, у својој бити и религиозни ратови и како се они уклапају у антирелигиозну глобалистичку идеологију екипе из Давоса?

Шта се крије иза трансхуманизма, џендеризације, технолошког тоталитаризма и идеологије која стоји иза вештачке интелигенције?

Да ли ће Запад мирно дозволити да се уништи долар као главна резервна валута у свету или ће ићи ка испробаном рецепту из Првог и Другог светског рата: направити велики, светски рат, привредно и биолошки бацити на колена главне такмаце и тако купити додатних 100 година доминације и одложити своју пропаст?

Да ли је Србија окупирана и које степене окупације препознаје као најопасније?

Да ли деценијски непријатељски притисци на Србију и српски народ служе да би нас држали у дефанзиви, у позицији голмана који брани пенале, да не бисмо поставили легитимно питање положаја српског народа на Балкану?

Шта је „коначна револуција“ о којој Хаксли пише Орвелу и да ли ми данас живимо у „коначној револуцији“?

Појам хипнократије, каже Рељић, настао је из његове потребе да себи објасни процес у коме смо ми, као народ, постали „гори од говеђег крда“, по чему подсећамо на терање свиња у крају из кога он сам потиче. Наиме, свиње се воде тако што се испред њих баца кукуруз, а онда оне иду и купе тај кукуруз, па име се, кад га поједу, баца нов кукуруз, али тако што се баца све мање и мање кукуруза, док им се на крају више не баца ништа, али свиње настављају да иду путем којим их свињар води. Наравно, за хипнозу је потребно да грађани буду вољни да буду хипнотисани.

Ко је био недавно преминули Кисинџер, некадашњи државни секретар САД – врсни интелектуалац или ратни злочинац? Како је Алду Мору отворено најавио да ће бити убијен. Колико је било људских жртава у свету, као последица његових политичких одлука? Зашто Рокферел, Кисинџер, Чарли Мунгер, британска Краљица живе толико дуго, као да се на њима примењује врхунска медицина? Да ли данас живимо у Орвеловој и Хакслијевој дистопији? Који је једини начин да се изборимо против ропства у коме живимо?

Изузетно занимљив разговор врхунског интелектуалца Рељића с водитељем Александром Вујовићем никога неће оставити равнодушним. Целу емисију погледајте овде: