Андреј за 180 минута решио 120 задатака из физике, математике, биологије и хемије – Научни геније свира клавир, воли пливање

За 180 минута такмичења решио је чак 120 задатака и то у категоријама из физике, математике, биологије и хемије. То му није било довољно, па се такмичио и у тимском инжењерском изазову.

андреј дробњаковић
Фото: Н1 printscreen

Андреј Дробњаковић је освојио златне медаље у свим тим областима и тако постао апсолутни победник „Стемко“ међународне олимпијаде у Сингапуру!

Са ових пет златних медаља Андреј је био гост у студију Н1. Рекао је да му је циљ да младим људима пренесе поруку да могу да ураде било шта ако изађу из зоне комфора и упусте се у нове радне победе.

Интересантно је да Андреј у основној школи није био претерано заинтересован за природне науке, а физика није била предмет из којег је био одличан, као сада.

„Учитељица ме је подстакла на рад из математике, а то се и наставило када сам добио наставницу која ми је била и разредна. То је довело до многих награда“, рекао је Андреј.

Уз математику и физику, Андреј свира клавир и рекреативно иде на пливање.

Математичка гимназија и до сада је имала у клупама апсолутне победнике многих интернационалних надметања, али први пут бележи да је један њен ђак заслужио чак пет златних олимпијских одличја у исто толико различитих категорија на једном научном првенству. На Међународној „Стемко” олимпијади недавно одржаној у Сингапуру Андреј Дробњаковић, ученик другог разреда Математичке гимназије, освојио је пет златних медаља из – физике, хемије, биологије, математике и инжењерства. На овом научном вишебоју, појединачно и тимски, заслужио је сва најзначајнија признања која су се могла освојити. Проглашен је апсолутним победником олимпијаде која је одржана од 2. до 6. јуна, а на којој је био једини такмичар представник Србије.

Поносан је на успех који је постигао. За њега је ово било такмичење за памћење, не само због шаке освојених златних медаља него због тога што је себи поставио тежак изазов с којим је маестрално изашао на крај.

Каже да је кључ његовог успеха добра организација времена. Као пример наводи своје вршњаке, за које каже да много губе време што и не примећују, али се примећује на њиховом личном животу.

„Многи кажу да немају времена, али се не потруде да направе време. Важно је да не губимо време на телефоне, на константна ометања. Једна нотификација је довољна да засмета и потпуно поремети ток мишљења“, каже млади математичар.

Зато су самодисциплина и спремност за рад кључни.

Н1 / Хронограф