Ванземаљци НЕ ПОСТОЈЕ: Велико разочарање због НАЈНОВИЈЕГ открића

Према новом открићу, највероватније смо сами. Ванземаљци изгледа не постоје. Живот налик оном на Земљи највероватније је много ређи и драгоценији него што се раније мислило, пише Дејли мејл.

ванземаљци
Фото: илустација

Ово је, очекивано, навело научнике на закључак да је настанак живота на Земљи последица пуке среће. Даље од тога нису успели да досегну у својим размишљањима.

Разлог за то су резултати нове научне студије, која је показала да је један од елемената заступљених на нашој планети – фосфор, изузетно редак у свемиру.

Овај елемент игра кључну улогу у складиштењу енергије у ћелијама и њеном трансферу, а такође представља део хемијске окоснице ДНК.

Фосфор настаје током супернове – експлозије масивне звезде пред крај њеног живота.

Ипак, нови подаци указују на то да типична супернова не гарантује нужно услове за стварање фосфора.

Земљани су можда имали изузетно много среће, с обзиром на то да се наша планета налази довољно близу ‘одговарајуће’ супернове.

„Преношење фосфора на новонастале планете често представља неизвестан процес“, каже астроном Џејн Гривс са Универзитета у Кардифу.

„Сматрамо да је само неколико минерала који су садржали фосфор, а који су доспели на Земљу, вероватно путем метеорита, постало реактивно довољно да учествује у стварању био-молекула“, додала је доктор Гривс.

Научници су до ових закључака дошли посматрајући остатке две супернове – Касиопеју А (Cas А) и Месјеа 1 (Crab nebula).

Научни тим је путем телескопа на Канарским острвима тражио трагове фосфора и гвожђа у Месјеу 1 – остатку супернове из сазвежђа Бик удаљеном 6.500 светлосних година.

Истраживачи су у претходној студији тражили трагове фосфора у Касиопеји А, остатку супернове удаљеном 11.000 светлосних година од Земље.

Поређењем добијених резултата ове две студије, научници су схватили да се у Месјеу 1 налази много мање фосфора него у Касиопеји А, што је било велико изненађење.

Нова открића су представљена на Европској недељи астрономије на конференцији Свемирске науке у Ливерпулу.

Истраживачи ће покушати да установе да ли остацима других супернова такође недостаје фосфор.

Б92/Хронограф