Кинески подухват: Телепортовање постаје стварност

Кинески научници успели су да преко оптичких влакана телепортују објекат са Земље на више од 480 километара удаљен сателит „Мицијус“.

кинески научници
Фото: Илустрација

У року од 32 дана у свемир су послали на милионе фотона и остварили телепортацију у 911 случајева.

Квантна телепортација подразумева пренос информација са једне упарене честице на другу, а при томе се уводи и трећа честица, која се уплиће с једном од оних из оригиналног пара тако да њен пар преузима стање треће честице.

Научни новинар у Институту за физику Слободан Бубњевић за Спутњик објашњава да већ неколико деценија физичари кроз интригантне експерименте потврђују једну особину квантних честица коју популарно зовемо квантна телепортација.

„Реч је о томе да квантни објекти имају нека својства која нама нису интуитивно блиска и сасвим јасна, да је заправо када ми не гледамо могуће пренети једно стање неког система на неко друго место тренутно, без трансфера. Та ствар зачуђује, али и покреће и мотивише физичаре читав век“, каже Бубњевић.

Квантна телепортација заправо подразумева пренос једног система на друго место.

На почетку су у експериментима преноси вршени на неколико метара, па на неколико десетина метара, затим на неколико километара, а кинески научници су, са квантном телепортацијом у свемир, заправо учинили да експеримент успе на тако великом растојању.

„То је веома значајан успех за експериментисање у квантној механици. С друге стране, у научном смислу не доноси много тога новог колико у смислу постављање једног новог рекорда“, оцењује Бубњевић.

Он напомиње да је битно истаћи да квантна телепортација није телепортација коју замишљамо по искуству научно-фантастичних филмова и романа.

„У овом тренутку ниво знања у физици је такав да је немогуће пренети материјалне објекте овом методом с места на место из простог разлога што кад имате информацију да се нешто дешава, тада се тај феномен не догађа. Реч је заправо о телепортацији својстава објеката“.

Наш саговорник објашњава да су објекти у квантном свету изузетно мали, много мањи него они на које смо навикли.

„Ти објекти имају друга својства, другачије се понашају и описани су науком која се зове квантна механика. Имају особину да, када се два таква објекта налазе у кохеренцији и у истом стању, када један објекат мењате, други, колико год био далеко, прелази у исто то стање у ком је његов парњак. Тренутно се стање једног објекта преноси на стање другог. Али у квантној механици, кад урадимо експеримент и видимо у каквом је стању овај објекат, већ смо нарушили кохеренцију и изгубљена је веза између та два објекта. Заправо, онда кад погледамо, то се више не догађа“, каже Бубњевић.

Приликом квантне телепортације догађа се тренутни пренос информације, што у неком смислу нарушава један од основних постулата да је брзина светлости највећа могућа брзина.

„Ствар је у томе да када хоћете да знате да је дошло до промене морате да пошаљете додатну информацију. Тако да, технички, у пракси нема тренутног преноса, али тај феномен постоји“.

То је једна необична појава у квантној механици која је након неколико деценија експериментисања почела да се примењује и у пракси. На основу тих особина у квантној криптографији омогућена је заштита података која је практично непробојна.

Имајући у виду да је квантна механика научна дисциплина која рапидно напредује, није немогуће да ће у будућности све кренути у неком смеру који би личио на праву телепортацију из СФ филмова.

Јелена Вучићевић, Спутњик

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.