Клинтон у Приштини: Косово је пример свету, заслужује да буде у ЕУ и НАТО

Бивши амерички председник Бил Клинтон и државни секретар у време његовог другог мандата Медлин Олбрајт стигли су у Приштину поводом обележавања 20 година од уласка НАТО снага на Косово. Он је после састанка са Хашимом Тачијем поручио да Косово заслужује да буде чланица ЕУ и НАТО.

бил клинтон
Фото: N1 Printscreen

Бившег америчког председника на Косову дочекао министар спољних послова Беџет Пацоли, који му је на друштвеним мрежама пожелео добродошлицу.

„Добро дошли назад председниче Клинтон. Косово данас је ваша успешна прича о изградњи државе. Ваше вођство пре двадесет година против тираније у корист слободе и демократије било је кључно за отварање новог поглавља у људској историји. Дали сте међународном праву и политици хуману димензију.“

„Цео свет данас, са свим својим немирима, може да гледа на Косово као на пример демократије која је посвећена унапређењу, расту и мирном животу са суседима, што је нешто на чему свака земља, мала или велика, треба да ради ван и унутар својих граница“, изјавио је Клинтон.

Председник Косова Хашим Тачи одликовао је Клинтона Орденом слободе, а бивши амерички председник је после састанка рекао да Косово има добру шансу да постави добар пример целом свету за наредних 20 година.

„Бићу веома поносан чињеницом што сам се задесио као председник САД када вам је био потребан неко ко ће да устане и каже – нема више етничког чишћења, нема више напуштања домовина и убијања невиних цивила и да мора да постоји неки други бољи начин“, рекао је Клинтон.

„Али све што смо урадили можда не би направило велике разлике да људи на Косову нису одлучили да изграде државу, да изграде друштво, да изграде функционалну владу, да оставе рат за собом ради будућности. И на томе вам се захваљујем“, казао је Клинтон.

бил клинтон
N1 Printscreen

Он је додао да га то подсећа на нешто у шта је веровао пре 20 година, а то је да испружена рука „која је боља од стиснуте песнице у независном свету“.

Клинтон је поручио да Косово заслужује да буде у ЕУ, у НАТО, изражавајући задовољство што је његов наследник Џорџ Буш признао Косово.

„У веома спорном политичком окружењу у Америци, чини се да сте једна од ретких ствари око које се сви Американци слажу“, закључио је Клинтон.

После састанка који је трајао око пола сата иза затворених врата, Тачи је одликовао Клинтона Орденом слободе и изразио велику захвалност у име институција и народа Косова на „правој, историјској и хуманој одлуци коју је донео 1999. за почетак бомбардовања, а у циљу заустављања етничког чишћења и омогућавања повратка протераних грађана својим кућама“.

„Данас, после 20 година, Косово је независно. Захвалан што смо током свег тог путовања били заједно са вама а ваша подршка је била од суштинског значаја. Косово је заједничка успешна прича и ви сте наш херој“, обратио се Тачи Клинтону.

Амерички гости ће у среду, 12. јуна присуствовати централној свечаности у центру Приштине и одржати говор, а после тога, планирано је откривање бисте Медлин Олбрајт, а потом и обилазак споменика Била Клинтона у Приштини.

НАТО снаге ушле су на Косово 12. јуна 1999, после монструозног НАТО бомбардовања СРЈ које је трајало 78 дана. У то време председник САД био је Бил Клинтон.

Зана Цимили, Бета

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.