Научници пронашли потонули континент, дубоко испод Балкана (ФОТО)

Угледни часопис Сајенс (Science) објавио је чланак о континенту насталом пре више од 100 милиона година, који су научници назвали Велика Адрија (Greater Adria) а који се простирао данашњим простором од Алпа све до Ирана.

велика адрија
Фото: https://www.sciencemag.org

Континент је у великим тектонским померањима потонуо, а највећим делом налазио се на простору данашње јужне Европе. Поједностављено, изгубљени континент Велика Адрија (или Велики Јадран) налази се дубоко испод Балкана.

Велика Адрија је, како тврде стручњаци, формирана пре готово четврт милијари година када се одвојила од јужног суперконтинента Гондване, који је тада на окупу држао данашњу Африку, Јужну Америку, Антарктик, Аустралију, Индијски потконтинент и Арапско полуострво, преноси Б92.нет.

Тај праисторијски континент је обухватао подручја тридесетак данашњих земаља, од Шпаније до Ирана. Већином је био под водом из које је штрчао низ огромних стена, односно острва, тврди Доув ван Хинсберген, шеф Катедре за палеогеографију и глобалну тектонику са Одељења за геологију Универзитета у Утрехту у Холандији.

„Медитеранска регија је једноставно – геолошки неред. Све је закривљено, разломљено и разбацано“, рекао је Ван Хинсберген за часопис Сајенс.

Велика Адрија, по његовом тумачењу, била је део афричке тектонске плоче, да би пре стотину милиона година почело њено „клизање“ и подвлачење под евроазијску тектонску плочу, односно под данашњу јужну Европу.

Танјуг / Science