Џуда: Вучић и Тачи разговарали у Вашингтону о размени територија, без обавезе Србије да призна Косово

Председници Србије и Косова Александар Вучић и Хашим Тачи разговарали су у Вашингтону о размени територија, без обавезе Србије да призна Косово, али Србија не би више спречавала чланство Косова у Уједињеним нацијама, изјавио је познати новинар и публициста Тим Џуда, позивајући се на добро обавештен извор, пренео је Коссев.

о размени територија
Фото: ЕПА

У сличном тону приштинска новинарка Јета Џара постављала је питања Тачију, док су Вучић и Тачи у одвојеним обраћањима изнели другачије информације. Џуда је навео на свом Твитеру да је после јучерашњег састанка Тачија и Вучића могуће да се приближавамо критичној тачки у дијалогу између Косова и Србије.

„Ричард Гренел и Трампове присталице желели би да брзо пређу на велики договор, али проблем је што је Тачи при крају свог мандата и не може ништа да обезбеди, осим ако не намами ЛДК да промени страну и сруши владу Аљбина Куртија“, навео је Џуда.

Џуда тврди да се у понедељак у Вашингтону дискутовало о размени територија и моменталном укидању такси без реципроцитета.

„Идеја је да Србија не мора да призна Косово, али не би спречила улазак Косова у Уједињене нације, а у том случају се не очекује да ће Русија или Кина ставити вето“, тврди Џуда.

Према његовим речима, не воде се разговори о Заједници српских општина, иако у случају размене територија нико неће бринути о Србима на Косову, чак и ако већина њих остане тамо.

И новинарка Јета Џара у Приштини опрезно износи сличне тезе, позивајући се на своја сазнања.

Она се Тачију обратила преко Фејсбука питањем зашто нису транспарентне информације о преговорима са Вучићем и тврди да има податке о наводном нацрту споразума две стране о томе шта је потребно да се учини у „замену за признање Србије“.

„Да ли сте свесни да потписујете споразуме које не можете да примените и која је вероватноћа да ћете такав споразум потписати, па ипак завршити на Специјалном суду“, нека су од питања Јете Џаре.

Вучић и Тачи су, у одвојеним порукама, јучерашњи састанак описали као обичан. Пре састанка Вучић је рекао да је Тачија „видео 1.000 пута“ и да то није никаква новост, а после састанка је оценио да је он био „обичан“.

„Коректан, конструктиван, без нечег посебног“, описао је састанак Тачи.

ФоНет