ПОЧЕЛО ЈЕ! Илон Маск најавио тестирање можданих чипова на људима за шест месеци

Амерички милијардер очекује да ће клиничка испитивања бежичног можданог чипа који је развила његова компанија Неуралинк почети на људима за шест месеци.

мождани чип

Амерички милијардер Илон Маск саопштио је да очекује како ће клиничка испитивања бежичног можданог чипа који је развила његова компанија Неуралинк почети на људима за шест месеци, иако су раније одређени рокови пробијени.

Неуралинк развија мождане чипове који су замишљени да омогуће људима са парализом да поврате моторне функције и лече болести мозга као што су Паркинсонова, Алцхајмерова болест или деменција.

Компанија је последњих година спровела тестове на животињама у очекивању дозволе за тестирање на људима које издаје Управа за храну и лекове (ФДА) САД, преноси Ројтерс.

„Желимо да будемо изузетно пажљиви и сигурни да ће добро функционисати пре него што убацимо уређај у човека, али мислим да смо већину наше документације предали ФДА и вероватно би за око шест месеци требало да добијемо дозволу да тестирамо чип на људима“, рекао је Маск током обраћања на презентацији у седишту Неуралинка која је трајала скоро три сата.

мождани чип
Фото: Pixabay

„Напредак ће у почетку, посебно када је реч о људима, можда изгледати страшно спор, али ми чинимо све  да га убрзамо“, додао је он. „Дакле, у теорији, напредак би требао бити експоненцијалан.“

ФДА није одмах одговорила на Ројтерсов захтев за коментар.

Прве две људске апликације на које циља Неуралинк уређај биће враћање вида и омогућавање покрета мишића код људи који то не могу да ураде, рекао је Маск. „Чак и ако неко никада није видео, као да је рођен слеп, верујемо да још увек можемо да му вратимо вид“, рекао је он.

Догађај је првобитно био планиран за 31. октобар, али Маск га је одложио само неколико дана раније, без навођења разлога.

Неуралинкова последња јавна презентација, пре више од годину дана, укључивала је мајмуна са чипом у мозгу који је играо компјутерску игрицу, размишљајући сам.

Маск, који такође управља произвођачем електричних возила „Тесла“, ракетном фирмом Спејс екс и друштвеном мрежом Твитер, познат је по великим циљевима као што су колонизација Марса и спасавање човечанства. Његове амбиције за Неуралинк, који је покренуо 2016, су такође великих размера.

мождани чип
Фото: Pixabay

Он жели да развије чип који би омогућио мозгу да контролише сложене електронске уређаје и на крају омогућио људима са парализом да поврате моторичке функције и лече болести мозга као што су Паркинсонова, деменција и Алцхајмерова болест. Он такође говори о спајању мозга са вештачком интелигенцијом.

Неуралинк, међутим, касни са распоредом. Маск је у презентацији из 2019. рекао да намерава да добије регулаторно одобрење до краја 2020. Он је потом на конференцији крајем 2021. рекао да се нада да ће ове године започети испитивања на људима.

Неуралинк је више пута пропустио интерне рокове за добијање одобрење ФДА за почетак испитивања на људима, рекли су садашњи и бивши запослени. Маск се обратио конкуренту Синхрон раније ове године у вези са потенцијалном инвестицијом, пошто је изразио незадовољство радницима Неуралинка због њиховог спорог напретка, пренео је Ројтерс у августу.

Синхрон је начинио велики корак у јулу, тако што је први пут имплантирао свој уређај пацијенту у Сједињеним Државама. Примио је америчко регулаторно одобрење за испитивања на људима 2021. године и завршио испитивања на четири особе у Аустралији.

anews.com / The Times

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.