На кафи код кнегиње Љубице – путовање у историју кроз исповест владарке обновљене Србије

Монодрама „На кафи код кнегиње Љубице“ изводи се у аутентичном амбијенту Конака кнегиње Љубице. Кроз животну исповест кнегиње Љубице Обреновић, посетиоци на упечатљив начин могу упознати прву владарку обновљене Србије, чути чињенице о најзначајнијим догађајима из времена кнеза Милоша Обреновића, сазнати детаље о односу кнеза Милоша и кнегиње Љубице, њиховом брачном животу, кнежевим неверствима и другим занимљивостима из приватног живота.

на кафи код кнегиње љубице
Наташа Поповска/Фото: Музеј града Београда

Аутор текста монодраме и сценарија је Наташа Поповска, виши кустос Музеја града Београда.

Монодраму изводи Наташа Поповска.

Информације за посетиоце

Монодрама „На кафи код кнегиње Љубице“ на српском језику одржава се у Конаку кнегиње Љубице у два редовна термина: сваког петка у 17 часова и сваке суботе у 11 часова. Представа траје 60 минута, а у Конак је неопходно доћи најмање 10 минута пре њеног почетка. Број места је ограничен на 35 по термину. Представа се препоручује особама старијим од 10 година. Није дозвољено симултано превођење током трајања монодраме.

Улазнице се, по цени од 400 динара, могу купити на благајни Конака кнегиње Љубице и у Туристичком информативном центру у Кнез Михаиловој 5.

Резервације карата су могуће искључиво за групе веће од десет уз обавезно авансно плаћање.

Mонодрама се изводи и на енглеском језику и траје 45 минута. Цена улазнице је 700 динара. Извођење је могуће за групе од најмање 10 особа и искључиво ван радног времена Конака кнегиње Љубице. Tермин је неопходно унапред договорити на тел. 011 263 82 64, 060 500 51 36 или на [email protected].

Осам година извођења „На кафи код кнегиње Љубице“

„Ја сам Љубица Обреновић, кнегиња, владарка обновљене Србије. У овом конаку провела сам значајан део свог живота и сада у мојој 57. години, а Господњој 1842, морам да напустим и Kонак и Србију. Тако налажу политичке прилике…“.

на кафи код кнегиње љубице
На кафи код кнегиње Љубице/Фото: Ненад Живановић

Овим речима започиње монодрама „На кафи код кнегиње Љубице“, први музејски театар код нас, који се већ осам година успешно изводи у аутентичном амбијенту Kонака кнегиње Љубице.

Прво извођење било је септембра 2009. године у Kонаку кнегиње Љубице, у оквиру манифестације „Дани европске баштине“, у организацији Музеја града Београда и Туристичке организације Београда.

Kроз животну исповест кнегиње Љубице Обреновић, посетиоци Kонака кнегиње Љубице у прилици су да на упечатљив начин упознају прву владарку обновљене Србије, чују чињенице о најзначајнијим догађајима из времена кнеза Милоша Обреновића, сазнају детаље о односу кнеза Милоша и кнегиње Љубице и многе занимљивости из њиховог приватног живота.

„Милош и ја смо често мењали место становања, прво смо живели у Брусници, у заједничком дому Обреновића. После пропасти Првог устанка, Милош је саградио дом за њега, мене и децу у Црнући, у месту удаљеном од пута и од сваке опасности у шумовитом пределу“, Наташа Поповска, виши кустос Музеја града Београда, аутор текста и сценарија, која изводи монодраму.

Она упознаје посетиоце са чињеницама да је после Другог српског устанка, дошло до стварања двојне српско-турске управе, а Милош проглашен за кнеза.

„Ми тада прелазимо да живимо у Kрагујевац, који тада, 1818. године, постаје његова престоница и стоји насупрот Београду у коме столује везир. У Kрагујевцу је Милош саградио дворе за њега, мене и децу. Ја сам са децом живела у Шареном конаку, а лето би проводили у Трмбасу, у кнежевом летњиковцу…“, говори даље Поповска.

До сада, монодрама је највећим делом била реализована у Kонаку књегиње Љубице, који је у саставу Музеја града Београда, а била је део и значајних градских манифестација попут „Ноћи музеја“, „Дана европске баштине“ и „Дана Београда“.

Укључена је и у културно-уметнички пројекат „Под крошњама топчидерског платана“, који се реализује у летњим месецима испред Милошевог конака у Топчидеру у организацији Туристичке организације Београда.

Почев од 2012. редовно се изводи на „Данима кнегиње Љубице“, који се одвијају сваке године у Враћевшници, у организацији Туристичке организације Горњи Милановац.

У оквиру промотивног програма Гранд кафе „Дан комшија“, у циљу неговања историје, културе и традиционалних вредности, током 2015. монодрама „На кафи код кнегиње Љубице“ гостовала је у Српском народном позоришту у Новом Саду, Народном позоришту у Нишу, Kрушевачком народном позоришту, Дому културе у Чачку и Kултурном центру у Панчеву.

Монодрама на српском језику изводи се у два редовна термина, сваког петка од 17 часова и сваке суботе од 11 часова, а на енглеском у посебно договореном термину ван радног времена Kонака кнегиње Љубице, за претходно најављене групе од најмање 10 особа.

конак кнегиње љубице
Са кнезом Михаилом/Фото: М. В.
конак кнегиње љубице
Фото: М. В.

Извор: Музеј града Београда, Б92