Како препознати да ли смо НЕТОЛЕРАНТНИ НА ГЛУТЕН -ШЕСТ ЗНАКОВА ОСЕТЉИВОСТИ

Препознавање осетљивости на глутен, као и њене могуће последице, целијакије, није лако, поготово у раној фази, ако се игноришу неки од симптома. Медицински тестови умеју често да погреше.

глутен

Нажалост, стандардни медицински тестови на глутен нису довољно прецизни и покажу се негативним, а људи који су осетљиви на глутен и даље пате од низа тегоба.

Тим људима често кажу “све је то у вашој глави” уколико се тестови покажу негативним. Али, класични тест крви на осетљивост на глутен тражи само један од шест полипептида у низу, и то глиадин.

Међутим, има их још пет: аглутинин из клице, глитеоморфин, глутеинин, продинорфин и омега-глиадин. А само један од њих, или комбинација више њих, може да изазове реакције на пшеницу уколико је човек осетљив на глутен.

Симптоми осетљивости, нажалост, нису довољно јасни да би се могли издвојити и могу се приписати разним другим обољењима. Чак и они код којих је утврђена осетљивост на глутен или целијакија показују различите симптоме. Зато је то прилично компликовано питање.

Могући симптоми

У овом чланку наводимо шест уобичајених симптома, као и савет како да утврдите да нисте нетолерантни на глутен, кад уочите симптоме са којима сте већ навикли да живите.

Понекад се ови симптоми појаве одмах након оброка и не трају дуго. У другим случајевима, симптоми могу да трају недељама, или чак да постану хронични, што често води дијагнози тобожње “аутоимуне болести” уместо нетолеранције на глутен.

(1) Очигледно је да ће бити гастроинтестиналних симтпома (ГИ), проблема са желуцем у проблема са варењем. Међу њима, могући су следећи: гасови, надимање, узнемиреност стомака, грчеви у абдомену, затвор, пролив или смењивање затвора и пролива – тзв. синдром надражљивих црева (ИБС).

(2) Главобоље и/или мигрене

(3) Фибромиалгија није болест, то је синдром. То значи да имате жигове и болове у мишићима и везивним ткивима – то је значење те речи, као и дијагнозе (фибро: везивно ткиво, мио: мишић, алгиа: бол).

(4) Емоционални проблеми, укључујући сталну раздражљивост и изненадне, ирационалне промене расположења.

(5) Неуролошки проблеми, укључујући вртоглавицу, проблем са одржавањем равнотеже и периферну неуропатију која погађа периферне нерве доводећи до бола, слабости, жмараца или утрнулости удова.

(6) Умор, хроничан, или готово после сваког оброка. Синдром хроничног умора (ЦФС), као и фибромиалгија, није болест, него синдром. Ако вам је постављена таква дијагноза, то значи да лекар није у стању да одреди узрок вашег умора.

Сви ови симптоми се могу наћи и код других болести или здравствених проблема. Зато је веома тешко поставити дијагнозу само на основу симптома.

Како донети коначну одлуку

Пре свега, запишите све симптоме који вас муче, било повремено, било хронично. Немојте унапред постављати дијагнозу, нпр. “боле ме леђа зато што сувише седим”. Напросто их запишите не покушавајући да их објасните.

Потом покушајте да се 60 дана храните без глутена. Ако осећате да то нисте у стању да учините, то би могло да значи да сте зависни од глутена. Парадоксално, али ми смо често зависни од ствари на које смо алергични.

Шта искључити

Исхрана без глутена искључује: пшеницу, раж, јечам, спелту, камут, овас и тритикале – то су житарице које садрже глутен.

Можете да конзумирате: пиринач, киноу, хељду и соргум – ова зрна не садрже глутен.

глутен

Готове намирница готово по правилу садрже глутен у неком облику, осим уколико нису наглашено декларисане као “безлугенске”. Зато је најбоље не куповати прерађену храну, преливе за салату и готове оброке.

После 60 дана, вратите се списку ваших симптома и проверите колико је тих симптома преостало. Ако су се углавном изгубили, то може бити добар подстицај за вас да се држите исхране без глутена. Ако нисте сигурни, вратите се на претходну исхрану да видите да ли ће се неки од симптома који су се изгубили поново вратити.

 После 6 месеци исхране без глутена, можда ћете моћи да постепено у исхрану уведете неке од намирница које сте изоставили, овог пута без последица…

Извори:

www.mindbodygreen.com
http://glutenfreenetwork.com
www.easy-immune-health.com/Symptoms-of-Gluten-Intolerance.html
www.easy-immune-health.com/early-symptoms-of-fibromyalgia.html
www.easy-immune-health.com/Gluten-Intolerance-Diet.html

zdravahrana.com