Идете са телефоном у тоалет, гледате у њега нон-стоп? Имате ОВАЈ ПОРЕМЕЋАЈ

Сазнајте шта је номофобија и утврдите да ли можда имате симптоме овог поремећаја (а вероватно их многи од нас имају).

номофобија
Фото: Илустрација

Мобилни телефони постали су саставни део наших живота, послова, активности, свакодневице, пише Ловесенса. Не користимо их само за комуникацију, него за друштвене мреже, као организаторе, мапе, навијамо аларме, играмо игрице, гледамо филмове или пратимо план дијете.

Једноставно речено – мобилни телефони малтене су „срасли“ са нашим длановима.

Номофобија је поремећај који одликује страх од живота без телефона. То није страх од губљења, крађе или ломљења телефона. То је страх да изађете из куће без телефона, осећај напетости када нам се искључи батерија, немамо пуњач при руци или анксиозно стање када смо на местима на којима је употреба телефона забрањена.

Многима овај поремећај изгледа нереално, а некима чак и безазлено, али стручњаци указују да такав страх и тип анскиозности може озбиљно да угрози ментално здравље и равнотежу сваког појединца. Да ли сте некада осетили анксиозност и успаничили се јер нисте могли да пронађете свој мобилни телефон?

Номофобија је настала од следећих речи – „no-mobile-phone“ фобија, односно фобија која се јавља услед недостатка мобилног телефона. Прво истраживање вршено на ову тему спроведено је 2008. године на више од 2.000 испитаника, а резултати показују да је у том периоду више од 50 одсто људи осећало страх и несигурност када нису уз себе имали свој мобилни телефон.

Каснија истраживања показивала су све веће и веће проценте. Како је технологија напредовала и мобилни телефони се усавршавали, тако се развијала и номофобија. Номофобија је званично уврштена као једна од болести 21. века.

Симптоми номофобије су:

  • непријатан осећај када је мобилни телефон искључен;
  •  константна провера телефона и очекивање нове поруке, позива или и-мејла;
  •  пуњење батерије на телефону и када је потпуно пуна;
  • увек носите телефон са собом, чак и када идете у тоалет;
  • страх да останете без Вај-фај сигнала или Интернета;
  • страх да ће се догодити неке негативне ствари и да нећете имати уређај са којег бисте позвали помоћ;
  • страх од дисконектовања са онлине платформи (друштвене мреже, Интернет…);
  • прескакање свакодневних активности или планова како бисте више времена проводили на телефону.
номофобија
Фото: Илустрација

Услед номофобије могу се јавити и одређени физички симптоми: убрзан дах, убрзано лупање срца, појачано знојење и осећај малаксалости.

Јављају се слични физички симптоми који прате и напад панике.

Узроци номофобије су најчешће свакодневно коришћење телефона, обављање кључних активности помоћу телефона, страст према технологији, рад преко телефона и свакодневно уживање у забавним садржајима које телефон нуди (игрице, апликације, друштвене мреже, видео прилози…).

Ако имате симптоме номофобије, важно је да се обратите стручњаку који ће применити одговарајући вид терапије. Код оваквих дијагноза, лечење се прво обавља тако што се особа директно суочава са страхом, а касније се приступа когнитивно-бихевиоралној методи која нас учи како разликовати ирационалне од рационалних страхова.

Ловесенса.рс

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.