Обдукцијом жртава КОВИД-19 пронађени крвни угрушци у скоро сваком органу

Обдукције људи који су умрли од коронавируса помажу лекарима да схвате како болест утиче на организам, а једно од најупечатљивијих открића односи се на згрушавање крви, каже патолог Др Ејми Рапкиевиц, начелница одељења за патологију на “NIU Langone Medical Center”.

крвни угрушци
Фото: Shutterstock

Познато је да неки пацијенти са КОВИД-19 имају проблеме са згрушавањем крви, али ниво до ког се то догађа др Рапкиевиц је описала као „драматичан“.

У раним фазама пандемије, клиничари су приметили велико згрушавање крви „у разним великим крвним судовима“, рекла је она.

„Оно што смо видели на обдукцији било је нека врста продужетка тога“, рекла је она.

„Згрушавање није било само у великим крвним судовома него и у мањим”, рекла је др Рапкиевиц и додала да је и то било драматично, јер иако су то могли да очекују у плућима, нашли су крвне угрушке у готово сваком органу који су погледали у обдукцијском истраживању.

Студија у којој су изложени налази др Рапкиевиц објављена је у часопису “Lancet EClinicalMedicine”.

„Обдукције су такође показале нешто необично у вези са мегакариоцитима или великим ћелијама коштане сржи. Обично не круже изван костију и плућа“, рекла је докторка.

корона вирус
Фото: EPA-EFE/Alessandro Di Marco

„Пронашли смо их у срцу и бубрезима, јетри и другим органима“, рекла је она и додала: „Примећено је да у срцу, мегакариоцити производе тромбоците који су укључени у згрушавање крви.“

Истраживачи се надају да ће открити како ове ћелије утичу на згрушавање у мањим крвним судовима код КОВИД-19, пише СиЕнЕн.

„Патологе је изненадило нешто што нису пронашли. Током ране фазе пандемије, лекари су мислили да вирус изазива миокардитис. Али обдукције су утврдиле врло низак број миокардитиса“, рекла је др Рапкиевиц.

Она је додала и то да су патолози имали прилику да прегледају органе многих жртава КОВИД-19 и истраже процесе болести који се догађају и да та могућност није доступна код Х1Н1 или САРС-а.

СиЕнЕн