Црна Гора и Албанија о решењу за Косово

0

Председник Албаније Иљир Мета стигао је данас у дводневну званичну посету Црној Гори. Њега је уз највише државне почасти дочекао председник Црне Горе Мило Ђукановић, а Подгорица је тим поводом окићена црногорским и албанским заставама.

иљир мета
Фото: Танјуг / Саша Матић, Служба за информисање председника Црне Горе

Ђукановић је после сусрета са Метом казао да су током разговора посебну пажњу посветили даљој сарадњи двеју земаља у оквиру региона, у смислу јачања стабилности.

„Сагласили смо се да наше две земље имају интерес да се дијалог између Београда и Приштине настави. То подразумева нашу спремност да у пуној мери покажемо одговорност према напорима које ће Србија и Косово улагати у овај дијалог“, рекао је Ђукановић.

Он је саопштио да су два председника констатовала и напредак који је остварен у Македонији.

„Наше је уверење да ће Македонија искористити своју шансу. Део пажње усмерен је на питања око БиХ. Говорили смо о унапређењу мањинских права двеју земаља, то су питања која се никад не завршавају. Црногорска мањина у Албанији и албанска мањина у Црној Гори најпоузданији су мост међудржавне сарадње“, казао је Ђукановић.

Председник Албаније Иљир Мета исказао је посебно поштовање према Црној Гори јер је признала Косово.

„Веома сам срећан што сам дошао у Црну Гору, јер она две деценије представља снажан фактор стабилности нашег региона и истовремено даје пример евроатлантске интеграције“.

„Овом приликом желим да искажем поштовање за подршку Црне Горе, која је признала Косово и која је помогла да се Косово интегрише у све регионалне иницијативе“, казао је Иљир Мета.

Ђукановић: Све што имам стекао сам легално

Новинаре су на конференцији за медије посебно интересовале оптужбе које на рачун председника Црне Горе претходних дана износи први човек „Атлас групе“ Душко Кнежевић, а односе се на аферу „Коверта“ о нелегалном финансирању владајуће партије, као и оптужбе да је Ђукановић наводно од Кнежевића тражио да буде уписан као формални власник виле на брду Горица, која је у ствари Ђукановићево власништво.

„Апсолутно је нетачно да је кућа о којој се говори у мом власништву и нетачно је да смо икада разговарали на ту тему“, тврди Ђукановић.

Он је додао да је све што је стекао у Црној Гори стекао „врло регуларно и легално“.

„Између осталог сам напуштао државну политику и бавио се бизнисом и медији су писали да сам од тог посла стекао одређени капитал, али је све било легално. Не пристајем да ме овај или онај ставља у категорију непожељног власника некретнина или било ког бизниса у Црној Гори“, казао је Ђукановић.

Небојша Поповић, Спутњик

Постави одговор

Унесите свој коментар
Упишите своје име

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.