Како излечити рак за један секунд – нова научна открића

Научници су потврдили ефикасност метода лечења рака протонским зрачењем, а цео процес лечења траје мање од једне секунде, наводи се у истраживању које је објављено у часопису International Journal of Radiation Oncology, Biology, and Physics.

лечење рака
Фото: Илустрација

Радиотерапија или зрачење је једна од метода лечења злоћудних тумора. У те сврхе најчешће се користи фотонско зрачење, иако истраживања која су урађена последњих година показују да такозвани метод флеш-терапије (терапија импулсним снопом зрачења), током које се користе протони за зрачење оболелих ткива, много мање оштећује здрава ткива, а има исту ефикасност.

Научници из Центра за онкологију при Универзитету у Пенсилванији (САД) спровели су упоредно истраживање, чији су резултати потврдили да флеш-терапија смањује ризик од нуспојава за око две трећине у поређењу са фотонским зрачењем. Примећено је да су резултати лечења код обе групе пацијената били готово исти.

Због веће масе протона у поређењу са електронима, они се мало расипају, а захваљујући томе се сноп зрака прецизније фокусира на тумор и минимално оштећује околна здрава ткива. Поред тога, лечење траје мање од једне секунде, уместо неколико недеља терапије фотонским зрачењем.

Аутори истраживања у свом раду детаљно описују начин примене протонског зрачења приликом лечења рака, као и правилан одабир дозе.

– Наше клиничко искуство показује да протонска терапија има бројне предности, али нисмо очекивали да ће ефекат бити толико значајан – рекао је главни истраживач, доктор медицинских наука Џејмс Мец.

То је прво истраживање о резултатима употребе протона уместо електрона за генерисање флеш-зрачења помоћу обичног клиничког апарата за радиотерапију. Истраживање показује да се протонско зрачење за ефикасно лечење рака може користити већ данас и да није потребна специјална опрема.

лечење рака
Фото: Илустрација

Ипак, потребно је извршити одређена побољшања. На пример, аутори рада наводе да су морали да развију посебне сензоре за прецизно мерење доза зрачења, јер су се обични детектори брзо заситили због великих доза радијације и огромне брзине честица.

– Развили смо специјализоване системе за генерисање доза флеш-зрачења и после великог броја експеримената показали смо да је могуће контролисати сноп протона на класичном истраживачком апарату – рекао је Мец.

Спутњик